Mas diu al govern espanyol que no pot impedir als catalans que es pronunciïn

  • Li demana que escolti el poble català i que no amenaci

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.09.2012 - 11:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de les amenaces del govern de portar al TC el referèndum d’autodeterminació el president de la Generalitat, Artur Mas, ha dit avui que no es podia impedir que un poble amb mil anys d’història es pronunciés sobre el seu futur. Mas ha recalcat que ‘l’autonomia no era suficient’ per una qüestió de supervivència, qualitat i benestar”. I que les amenaces d’impedir la consulta ‘no ajudaven pas a la bona convivència.

‘Si el poble es pronuncia, la primera cosa que s’ha de fer és escoltar atentament i educadament, i no pas amenaçar’, diu Mas, que considera històrica la votació de dijous al parlament i confia que la majoria en favor del dret de decidir encara s’ampliarà, si s’hi suma el PSC.

L’amenaça del govern espanyol

La vice-presidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría va dir ahir que l’executiu de Mariano Rajoy estava disposat a fer servir tots els instruments per a frenar una consulta a Catalunya; i que el govern espanyol no solament tenia tots els instruments jurídics i judicials per a frenar la consulta sinó que els faria servir.

Gest de sobirania del parlament

El Parlament de Catalunya féu ahir un gest històric de sobirania aprovant la celebració d’un referèndum sobre la independència dins la legislatura vinent. Si fins ara havia aprovat un parell de declaracions en què deia que no renunciava al dret de decidir, ahir vuitanta-quatre diputats de cent trenta-cinc van proclamar formalment la sobirania del poble de Catalunya, que s’haurà d’exercir dins els quatre anys vinents.

Concretament, el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució pactada per CiU i ERC (pdf) que proposa de fer, prioritàriament, una consulta sobre l’estat propi la legislatura vinent. També la van votar favorablement ICV-EUiA i SI, Joan Laporta i Ernest Maragall, que va tornar a trencar la disciplina de vot. Per primera vegada en la història, doncs, el parlament ha aprovat la celebració d’un referèndum sobre la independència.

Els socialistes finalment es van abstenir, i van presentar una resolució sobre el dret de decidir, que va ser desestimada. La resolució del PSC propugnava una consulta o referèndum per a decidir el futur de Catalunya dins el marc legal.

Què diu la resolució aprovada?

Després d’aquest 11 de setembre, escoltant l’anhel expressat d’una manera tan significativa, s’esdevé el moment històric en què resulta necessari consultar la ciutadania sobre la possibilitat que Catalunya esdevingui un nou estat d’Europa.

Per aquestes raons, els grups parlamentaris sotasignats presenten la se­güent:

Resolució

1- El Parlament de Catalunya expressa el seu reconeixement i es felicita per l’enorme èxit aconseguit en la massiva manifestació del passat 11 de setembre pels carrers de Barcelona, sota el lema ‘Catalunya nou estat d’Europa’.

2- El Parlament de Catalunya constata que al llarg d’aquests darrers trenta anys una part molt important del catalanisme s’ha compromès a fons amb la transformació l’estat espanyol per poder-hi encaixar sense haver de renunciar a les nostres legítimes aspiracions nacionals, a la nostra voluntat d’autogovern, ni a la nostra continuïtat com a nació. Però els intents d’encaix de Catalunya dins l’estat espanyol i les seves reiterades respostes són avui una via sense recorregut, Catalunya ha d’iniciar la seva transició nacional basada en el dret de decidir.

3- És per tot això que el Parlament expressa la necessitat que Catalunya faci el seu propi camí, constatant la necessitat que el poble català pugui decidir lliurement i democràticament el seu futur col·lectiu, com a única via per a garantir el progrés social, el desenvolupament econòmic, l’enfortiment democràtic i el foment de la cultura i de la llengua pròpies.

4- El Parlament insta el Govern de la Generalitat i les forces polítiques i els agents socials i econòmics a impulsar el màxim consens possible per tal de portar a terme aquest procés democràtic i el full de ruta consegüent, amb diàleg amb la comunitat internacional, la Unió Europea i el govern espanyol, per tal que la ciutadania de Catalunya pugui determinar en un marc de plena llibertat, respecte al pluralisme, foment del debat i la convivència democràtica i sense coaccions de cap mena.

5- El Parlament de Catalunya constata la necessitat que el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràtica el seu futur col·lectiu i insta el govern a fer una consulta prioritàriament dins la pròxima legislatura.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any