Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  27.09.2012  10:15

ICV i SI votaran a favor de la resolució de CiU i ERC sobre el referèndum

També presentaran les seves respectives resolucions · Expectació per si Ernest Maragall torna a trencar la disciplina de vot del PSC

Men?ame
 

Finalment ICV-EUiA i SI votaran a favor de la resolució pactada per CiU i ERC (pdf) per a fer una consulta sobre l'estat propi prioritàriament la pròxima legislatura. Els ecosocialistes i la formació independentista mantenen la seves respectives resolucions, que diuen que són més detallades que no la presentada per la federació i els republicans i que també planteja un referèndum. Això sumarà vuitanta-sis diputats a favor d'un referèndum, esperant veure si Ernest Maragall trenca novament la disciplina de vot del PSC.

Els ecosocialistes confien que, a canvi de votar a favor d'aquesta resolució, CiU i ERC votin a favor d'una de les resolucions que ICV-EUiA ha registrat. Solidaritat també reivindica una resolució amb un calendari més concret.

D'una altra banda, fonts de la direcció del PSC que cita l'agència Europa Press assumeixen la possibilitat que Ernest Maragall trenqui de nou la disciplina de vot del PSC, com ja va fer amb Eurovegas i amb el pacte fiscal.

Les posicions de cadascú sobre el referèndum

L'acord d'ahir entre CiU i ERC s'ha assolit després de dies de negociacions, quan el president de la Generalitat va parlar d'exercir el dret d'autodeterminació la pròxima legislatura, si bé demanant un calendari flexible.

ICV-EUiA també lliga la consulta d'autodeterminació a la pròxima legislatura, i parla d'un acord nacional sobre l'exercici del dret de decidir; de definir, des del principi de la pròxima legislatura, les condicions de la consulta, amb la participació de grups parlamentaris, d'experts i d'entitats; també demana transparència i que es redueixi la despesa de la campanya electoral, com ara  centralitzant la tramesa de correu electoral de totes les candidatures perquè se'n faci una de sola.

ERC també presentarà una part del seu futur programa electoral en forma de propostes de resolució. Per exemple, proposarà de desplegar unilateralment unes finances pròpies, d'enfortir les estructures d'estat existents i d'obviar a la recentralització de l'estat espanyol, etc.

El PSC demana el compromís del parlament perquè es facin totes les reformes legals necessàries de tal manera que els catalans puguin 'exercir el dret de decidir en un referèndum dins la legalitat'; també propugna una reforma de la constitució espanyola perquè es pugui 'assolir un estat federal' que doti Catalunya del màxim grau d'autogovern.

Solidaritat Catalana per la Independència presenta una proposta de resolució que insta el parlament a realitzar 'la declaració i constitució de l'estat català la pròxima legislatura'; també propugna un 'govern d'unitat nacional de transició a la independència' després de les pròximes eleccions, perquè prepari 'totes les estructures institucionals necessàries de l'estat català'. Alhora, insta Generalitat i ajuntaments a constituir 'l'Assemblea d'Electes dels Països Catalans per a estendre la Declaració d'Independència al conjunt de la Nació Catalana'.

Men?ame