PP: ‘L’article 2 de la constitució garantirà la indissoluble unitat d’Espanya’

  • El congrés espanyol rebutja derogar els Decrets de Nova Planta de Catalunya, País Valencià i les Illes · Una iniciativa d'ERC-RCat-Sí demanava 'compensacions' per les conseqüències polítiques, jurídiques i econòmiques

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.09.2012 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió constitucional del congrés espanyol ha refusat amb els vots del PP, PSOE (amb PSC) i UPyD una proposició no de Llei d’ERCRCat-CatSí que instava el govern espanyol a ‘derogar el Decret de Nova Planta de 1715’, així com a ‘reconèixer el poble de Catalunya com a dipositari de la seva sobirania nacional’ i a ‘restituir la llibertat de Catalunya i tots els seus drets històrics’.

A més, la iniciativa d’ERC instava l’estat a crear una comissió bilateral estat-Generalitat per ‘iniciar tots els tràmits legals necessaris per a la restitució i compensació de les conseqüències polítiques, socials, territorials, jurídiques i econòmiques’ derivades de la seva imposició.

Per argumentar la seva posició, el diputat del PP Pedro Gómez de la Serna ha dit que ‘el model constitucional respondrà amb la llei perquè hi ha mecanismes per garantir la convivència, la pau i la unitat. L’estat garantirà la vigència de l’article 2 de la nostra constitució, que es basa en la indissoluble unitat de la nació espanyola’.

‘Siguin honestos, no enganyin a la gent: Catalunya mai va ser sobirana. Han construït un relat fals. Vostès han enganyat als catalans’, ha dit el diputat popular a Alfred Bosch.

Bosch ha plantejat des d’un punt de vista històric el que va suposar el Decret de Nova Planta, i ha afirmat als que el criticaven per voler acabar amb un greuge de fa 300 anys que ‘Rajoy deu ser, com a mínim tant romàntic com jo, perquè ahir mateix deia que ja hem perdut prou temps amb Gibraltar’ i ha defensat que ‘la nostra reivindicació, entenem, és del tot moderna, perquè la major part del que necessita Catalunya ara forma part del que es va prendre en aquell moment. La sobirania lingüística, jurídica, institucional, fiscal i econòmica, incloent el concert que el govern del PP ens nega, fins i tot l’autonomia respecte al poder militar, són reivindicacions avui de gran vigència’.

El portaveu independentista ha afirmat que ‘és natural que demanem un gest legal i polític que obri la porta a tot allò que el nostre país requereix, i que va ser derogat tres segles enrere. Això sí que seria del segle XXI; esborrar les empremtes de l’absolutisme i del centralisme més vetust. I procurar de recuperar el camí perduda, aquella camí d’intencions democràtiques que van seguir països com Holanda o el Regne Unit. Perquè el nostre poble pugui decidir per si mateix i, igual que els catalans que van donar les seves vides i hisendes per la llibertat, avui també li podem dir amb tota claredat al poder espanyol, ‘nós som com vós, i junts, més que vós’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any