Mas: ‘M’agradaria tenir el mateix poder que qualsevol nació d’Europa’

  • El president de la Generalitat explica per què no parla d'independència

VilaWeb
Redacció
26.09.2012 - 13:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui els dirigents dels grups parlamentaris han demanat concreció a Artur Mas, sobre com exercir l’autodeterminació i sobre quin és l’objectiu nacional que té el president de la Generalitat. Mas ha parlat de quin és l’estatus que voldria per a Catalunya, responent la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho. ‘El meu desig, que crec que no es complirà, és que Europa, de la qual formem part, es transformi en uns estats units Europa, en una Europa federal, que és la que m’agradaria. I m’agradaria que Catalunya hi tingués els mateixos poders que té un estat dins els Estats Units d’Amèrica’.

Però Mas no veu probable que s’arribi a aquesta organització de la Unió Europea. ‘Aleshores m’agradaria tenir els mateixos poders que qualsevol nació d’Europa. Tenir el mateix que Eslovènia, Dinamarca, Holanda, Finlàndia, Letònia, Estònia, Lituània… Aspirar a tenir això és un drama i és carregar-se Europa? És trencar Espanya dins Europa? Es reconeix sí o no el fet que Catalunya és una nació? Si és una nació pot tenir aquesta aspiració, col·laborant amb Europa i fins i tot amb l’estat espanyol. No és un aïllament. Si Catalunya és una nació no se li pot negar aquest camí. I si no ho som, què? Aleshores serem només una comunitat autònoma, i això és el que vostès volen’.

‘Per què no parlo d’independència?’

Mas també dit, en més d’una ocasió, la paraula independència, i ha explicat per què no la utilitza: ‘No parlo d’independència per una raó. D’estats realment independents no n’hi ha; si entenem per estats els puguin fer el que vulgui. Ara, la gent s’expressa així, i s’ha de respectar. Però el concepte clau és la sobirania.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any