Mas avança les eleccions al 25 de novembre

  • 'Ara toquen accions concretes, ara toca decidir', ha dit el president · 'Catalunya es va fatigant d'una depedència que ens perjudica'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.09.2012 - 16:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El debat de política general, que comença avui al parlament, és l’últim de la legislatura. A l’inici, Artur Mas ha anunciat que avançava les eleccions al parlament al 25 de novembre, perquè cal una nova legitimitat per aquesta nova etapa política de Catalunya. Mas ha constatat la negativa del govern espanyol al pacte fiscal i la fatiga del poble de Catalunya. ‘De negativa en negativa, de menyspreu en menyspreu, el poble de Catalunya es va fatigant d’una depedència que ens perjudica’, ha declarat. ‘Ara toquen accions concretes, ara toca decidir’. ‘El poble de Catalunya ha de decidir qui el representa en uns moments tan excepcionals’, ha justificat el president de la Generalitat.

Segons Mas, cal que la veu del milió i mig de catalans que es van manifestar la passada Diada es traslladi a les urnes, i que no fer-ho representaria un cert frau.

‘La manifestació de l’Onze de Setembre i la negativa al pacte fiscal m’obliguen a ser coherent amb els meus compromisos’, ha afegit Mas, que troba que ‘una nova etapa requereix nova legitimitat, a Catalunya, i de cara a Espanya i la comunitat internacional’.

‘Volem formar part de la UE i de l’euro? Estem disposats a formar-ne part? Som conscients que s’articula amb estats? Som conscients que Catalaunya està sotmesa a les dures condicions de l’estat espanyol?’, ha deixat anar Mas a l’hemicicle.

‘Catalunya genera prou recursos per no retallar’

Mas ha fet un repàs de la situació actual a Catalunya, que constata que és ‘més oberta al món, més competitiva, més poblada i amb la població més envellida, amb una mica menys de fracàs escolar, amb més atur i menys pobresa, amb un model productiu que s’adapta als nous temps, amb millores en recerca i amb un teixit associatiu cada vegada més eficient.

‘Catalunya genera prou recursos amb el seu esforç per no haver de retallar. Però molts recursos no tornen; els que se’ls queden no volen negociar una proposta que els fem. I ens imposen unilateralment un objectiu de dèficit sense negociació. Com a conseqüència fem més dèficit i apareixem com a malgastadors, i les  agències de qualificació ens abaixen el rating, ens tanquen la porta dels mercats i anem a demanar diners a qui té la clau de la caixa. I encara hi ha algú que diu que Catalunya demana i els altres paguen.’

Mas ha qualificat aquesta situació d’hinòspita. ‘Malgrat tot, la comprensió de la ciutadania i la complicitat dels ajuntaments i del teixit associatiu ajuden a preservar les polítiques de cohesió. Hi ha una tensió, i la tensió s’incrementarà en els propers mesos’, ha pronosticat.

El factor exportador

Un dels factors que ha remarcat Mas és la gran capacitat exportadora de Catalunya. ‘Les exportacions catalanes han crescut a un ritme superior al 10% anual. La creació de riquesa anual és el 0,4% de tot el món, i al nostra població el 0,1% del món.  Si Catalunya fos un estat seria un dels 50 països més exportadors del món. I amb més i millors infrastructures encara exportaríem més.’.

I ha insistit en una dada que fa ben poc ja va destacar: ‘Per primera vegada el 2011 les exportacions han superat les vendes a l’estat. Aquesta tendència s’incrementa el 2012. Són dades molt positives.’

L’esperit de la Diada

Com a teló de fons d’aquest debat, hi ha la demanda d’independència de la gran manifestació de la Diada, a la qual CiU, ERC, ICV i SI provaran de donar resposta parlamentària amb una resolució sobre el dret de decidir dels catalans. L’esborrany de resolució de CiU diu que vol consultar els ciutadans, sense precisar calendari, sobre si Catalunya ha de ser un nou estat d’Europa.

Després del cop de porta de Rajoy al pacte fiscal del 20 de setembre, el president de la Generalitat, Artur Mas, va dir que en el debat de política general s’havia de fer una ‘reflexió a fons’ sobre la resposta que havia de donar Catalunya.

Doncs bé, Mas parla avui, sense límit de temps. Després se suspendrà la sessió i demà els grups parlamentaris tindran el torn de paraula per a replicar al president i presentar les seves propostes. Les intervencions es faran segons la representació parlamentària de cada grup, de més a menys, però l’última serà la del representant de CiU. Tots tindran trenta minuts per fer la seva exposició.

Resolució sobre el dret a decidir

Dijous serà el dia de les negociacions d’última hora, perquè a dos quarts d’onze del matí s’acabarà el termini per a presentar transaccions de les propostes de resolució, és a dir, les que els grups parlamentaris hauran aconseguit de pactar i que se sotmetran a votació. Ara tota l’atenció se centra en la resolució que negocien els grups sobre el dret de decidir.

CiU vol que la resolució que es voti dijous ‘doni sentit i sortida’ al clam de la manifestació de la Diada, com ara que inclogui el lema que va obrir la mobilització de l’Onze de Setembre: ‘Catalunya nou estat d’Europa.’ La federació nacionalista diu que negociarà amb la resta de grups fins a l’últim minut i que té voluntat d’incloure el PSC a l’acord, encara que no va participar en la marxa.

ERC ha fet saber que abonaria una resolució que representés ‘el clam unitari de la manifestació de la Diada de ser un nou estat d’Europa’ i que inclogués la realització d’una consulta. De moment, els republicans no han enviat a la resta de grups el text de la seva proposta, però ja han deixat clar que no exigirien cap calendari de la consulta.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va obrir la porta diumenge al dret de decidir, si després de les eleccions la majoria parlamentaria era formada per partits que es declaren independentistes. En canvi, ahir, va manifestar que el seu partir donaria suport a una proposta de resolució sobre el dret a decidir sempre que es respectessin les regles.

ICV-EUiA ha estat el primer grup parlamentari de fer pública una proposta de resolució basada en la constitució d’una comissió d’estudi formada per tots els grups parlamentaris i centrada exclusivament en l’exercici del dret de decidir. Els ecosocialistes demanen que la convocatòria d’un referèndum es concreti durant la pròxima legislatura, però volen que hi hagi un gran acord nacional entre polítics i societat civil que asseguri un suport majoritari al dret d’autodeterminació.

I la proposta de SI se centra a arribar a un consens parlamentari, abans del 2014, sobre ‘el procés per a declarar i construir l’estat català’. També propugna que enguany mateix es constitueixi un ‘govern d’unitat nacional de transició a la independència’ que prepari les estructures institucionals del nou estat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any