Setmana decisiva de la política catalana

  • Els grups favorables a l'autodeterminació preparen una resolució en clau sobiranista per al Debat de política general

VilaWeb
Redacció
24.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de la manifestació independentista històrica de l’Onze de Setembre i del fracàs del pacte fiscal en la reunió del president Mas amb Mariano Rajoy a Madrid, el parlament s’haurà de pronunciar per definir quin serà el camí de la política catalana, com a mínim, dels pròxims mesos. El Debat de política general que comença demà al Parlament de Catalunya serà l’escenari del primer pronunciament sobiranista de la cambra en una resolució que estan negociant els partits favorables a l’autodeterminació.

El sentit del pronunciament no serà encara per l’estat propi, sinó que s’afirmarà la voluntat d’exercir el dret d’autodeterminació i que Catalunya emprengui el seu propi camí. Oriol Pujol (CiU) va confirmar ahir aquesta iniciativa que, segons ell, va en la línia de ‘Catalunya nou estat de la Unió Europea’.

La resolució serà votada el dijous 27 de setembre, l’últim dia del Debat de política general, que és quan es fan les votacions de les resolucions presentades pels grups.

Per una banda, la resolució vol deixar clar el suport i la connexió del parlament amb la manifestació massiva de l’Onze de Setembre, així com constatar que s’ha tancat el camí de l’encaix a Espanya. A més, pretén fer visible l’aliança dels favorables a exercir el dret d’autodeterminació.

López Tena: ‘Les converses han de ser discretes per arribar a bon fi’

El diputat Solidaritat Catalana (SI), Alfons López Tena, va explicar que ‘la pitjor cosa que es pot fer és negociar davant els mitjans’, després de ser preguntat per la publicació de la noticia que assegura que CiU, ERC, ICV i SI estan preparant la proclamació pel dret a decidir durant el pròxim Debat de Política General. El diputat es va limitar a recordar que CiU, SI, ICV i ERC van donar suport a la manifestació de l’Onze de Setembre i que ‘qualsevol resolució al Parlament es tirarà endavant amb l’acord d’aquests quatre partits’. ‘Permeti’m que no sigui més explícit perquè les converses han de ser discretes per arribar a bon fi’.

Navarro, obert a consultar sobre la independència sempre que hi hagi una majoria clara

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, s’ha mostrat obert a acceptar una consulta sobre la independència de Catalunya sempre que hi hagi una majoria al Parlament que reclami el dret a decidir de manera clara. ‘Si després de les pròximes eleccions, siguin quan siguin, hi ha una majoria dels partits que s’han declarat obertament independentistes, s’haurà d’establir algun sistema democràtic perquè el poble de Catalunya s’expressi’, ha dit.

 

Més informació: Els partits escalfen motors per a unes possibles eleccions al parlament

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any