CiU, ERC i ICV demanen a la UE un full de ruta cap a la independència

  • Demanen que es garanteixin els drets dels catalans i es doni seguretat a les inversions europees a Catalunya

VilaWeb
Redacció
18.09.2012 - 11:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU, ERC i ICV han presentat conjuntament avui a la Comissió Europea una pregunta en què li demanen que presenti un full de ruta clar per a un eventual procés d’independència a Catalunya. Els eurodiputats signants consideren que la Comissió ha de garantir els drets dels ciutadans de Catalunya, ciutadans de la UE, i que ha de vetllar pel principi democràtic de la Unió i també ha de proporcionar seguretat jurídica a les inversions europees a Catalunya.

El text presentat diu així:

‘Entre 1,5 i 2 milions de ciutadans es van manifestar l’Onze de Setembre passat a Barcelona a favor de la independència de Catalunya. És evident que, al cor de la Unió Europea, hi ha en marxa un procés democràtic, inclusiu i europeista que vira cap a posicions independentistes, i que compta amb un suport massiu de la població. Així, en el context polític català actual hi ha la possibilitat que es convoqui, en un futur, un referèndum d’autodeterminació.

Creu la Comissió Europea que un referèndum democràtic d’autodeterminació en una regió europea s’adiu als principis democràtics del Tractat de la UE, especialment, els articles 2 i 10?

Ja que el dictamen del Tribunal Internacional de Justícia sobre la declaració unilateral de Kosovo estableix que el principi democràtic està per sobre del d’integritat territorial i, per tant, del dret estatal, creu la Comissió que, per al bon funcionament de la Unió li correspon establir un full de ruta democràtic i transparent, per a un eventual procés d’independència de Catalunya?

Creu la Comissió que un procés clar i democràtic és indispensable per garantir els drets democràtics i polítics dels catalans -ciutadans europeus-, a més dels drets adquirits dels ciutadans europeus amb nacionalitat no espanyola que resideixen a Catalunya? No pensa la Comissió que cal donar seguretat jurídica també a les inversions internacionals i europees a Catalunya, especialment pel fet que aquest territori europeu integra el mercat comú i la zona euro, i tenint en compte la greu crisi econòmica que afecta la UE?’

Els eurodiputats que ho signen són Ramon Tremosa (CiU), Ana Miranda (BNG i en representació d’ERC) i Raül Romeva (ICV).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any