Arriben les ‘Cartes a Màrius Torres’ de Joan Sales en edició digital

  • Xarxa de Mots comença a publicar avui una selecció de les cartes de l'editor, que prefiguren el que havia de ser 'Incerta glòria', la gran novel·la de Sales

VilaWeb
VilaWeb
M.S.
10.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui comença l’edició digital de les ‘Cartes a Màrius Torres’ que l’escriptor i editor Joan Sales va escriure al poeta lleidatà i a la seva amiga i confident Mercè Figueres, durant l’estada al sanatori de Puig d’Olena. Per la gran extensió de l’original (185 cartes), el bloc en publicarà una selecció, sempre amb cartes íntegres, cada dilluns i dijous.

El bloc és una iniciativa de Xarxa de Mots, associació que també és responsable de projectes i iniciatives com ‘Rodamots‘, el ‘Quadern Gris‘ de Josep Pla, i pàgines d’autors com Joan Sales, Joan F. Mira, etcètera.

L’edició digital d’una selecció d’aquesta correspondència que s’inicia avui s’emmarca en els actes del centenari del naixement de Joan Sales, que se celebra aquest 2012. La darrera edició de les Cartes en paper és del 2007 i es troba a Club Editor, l’editorial de Joan Sales, que ara porta la seva néta Maria Bohigas. Club Editor ha donat suport a l’edició digital, i segons ha explicat Bohigas a VilaWeb: ‘és una boníssima iniciativa. Si pensem que els centenaris literaris han de servir per difondre una obra, completament adequada: permetrà de donar a les «Cartes a Màrius Torres» el protagonisme que es mereix. El llibre es troba en paper, i en circulació a llibreries, però molts lectors d’Incerta glòria no el coneixen.

Sobre la iniciativa, escriuen els responsables de Xarxa de Mots en la justificació del projecte: ‘Les «Cartes a Màrius Torres» són la llavor de «Incerta glòria» i una crònica dels anys 1936-1941 en la vida del jove escriptor que, a 24 anys, s’allista a l’Exèrcit de Catalunya, viu com a oficial els combats i les esperes de la guerra i, amb el grau de comandant, deixa Catalunya cap a l’exili de França, la República Dominicana i Mèxic. Les notes principals d’aquestes cartes són l’amistat i la guerra, la situació social i política de Catalunya, i la poesia, de Màrius Torres i del mateix Sales, sempre en un marc de referències a autors, obres i moments de la història. Per damunt sempre hi plana la passió per la llengua i per Catalunya, sense renunciar mai a l’humor, la ironia i un sentit crític agut i viu.’

Màrius Torres (Lleida, 1910 – Puig d’Olena, 1942), va estar hospitalitzat al sanatori de Puig d’Olena (Sant Quirze Safaja), on, entre altres malalts, va conèixer Mercè Figueres, la seva gran amiga i confident. Esperança Figueres, germana de Mercè i companya de treball de Sales a la Generalitat, havia proposat al mateix Sales d’escriure a la seva germana a Puig d’Olena per animar-li l’estada en aquell centre, i així es va travar l’amistat de Sales amb el poeta i la ‘Mahalta’ de Torres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any