El consum de cànnabis a l’adolescència pot perjudicar la intel·ligència

  • La clau està en l'edat en què es comença a consumir · La pèrdua d'atenció i de memòria són significatives

VilaWeb
Redacció
29.08.2012 - 14:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La marihuana pot perjudicar la intel·ligència, disminuint la capacitat d’atenció i de memòria, si es consumeix abans dels 18 anys, segons un estudi publicat a la revista “Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS). 

Aquesta investigació, realitzada durant anys per un equip internacional de científics entre més de 1.000 joves neozelandesos, ha detecta que aquells que van començar a fumar marihuana en l’adolescència i van continuar consumint-ne van tenir, en efecte, una disminució en el seu coeficient intel·lectual. La reducció va ser de vuit punts a l’hora de comparar el coeficient de cada participant als 13 i als 38 anys i, segons Madeline Meier, de la Universitat de Duke i investigadora principal del projecte. Deixar de consumir aquesta droga no sembla que reverteixi els efectes.

‘La clau està en l’edat a la qual es comença a consumir en relació a l’etapa de desenvolupament del cervell’, explica Meier, ja que els que no van consumir marihuana fins a l’edat adulta -quan ja està format del tot el cervell- no van mostrar aquest descens en les seves facultats’. L’experta explica que abans dels 18 anys el cervell s’està desenvolupant i pot ser més vulnerable als danys que provoquen les drogues, de manera que la marihuana, en aquest cas, també té un efecte en els jovea: “La marihuana no és inofensiva, especialment per als adolescents”, adverteix Meier.

L’estudi, dirigit per Terrie Moffitt i Avshalom Caspi, psicòlegs de Duke i de l’Institut de Psiquiatria del Kings College de Londres, va seguir l’evolució d’un grup de 1.037 nens nascuts entre 1972 i 1973 a Dunedin (Nova Zelanda), des del naixement fins els 38 anys. Del total del grup, aproximadament el 5 per cent van ser considerats dependents de la marihuana o consumien més d’una vegada a la setmana abans dels 18 anys.

Es considera consumidor dependent a aquell que continua fumant tot i que pugui comportar problemes de salut, socials o amb la família. Quan van complir els 38 anys, tots els participants en l’estudi es van sotmetre a proves psicològiques per provar la seva memòria, la rapidesa mental, el raonament i l’atenció visual. Els experts van trobar que els resultats van ser pitjors entre aquells que van utilitzar marihuana de forma habitual quan eren adolescents.

Els experts assenyalen que encara que 8 punts en l’escala de 100 punts per mesurar el coeficient intel·lectual pugui semblar poc, el coeficient intel·lectual està relacionat amb una major educació i ingressos, una millor salut i una vida més llarga. Per això, “algú que perd vuit punts de CI d’adolescent pot estar en desavantatge, en comparació amb els seus companys de la mateixa edat”, va dir Meier.

La vulnerabilitat de l’adolescència

Per la seva banda, el psicòleg Laurence Steinberg, de la Universitat de Temple (EUA), no vinculat a la investigació, ha destacat que es tracta d’un dels primers estudis que ha aconseguit distingir els problemes cognitius dels que aparentment causa la droga. Aquest professor assenyala a més que aquest estudi subratlla la “vulnerabilitat” de l’adolescència i demostra el que ja ha estat detectat en animals però que ha estat difícil de fer a les persones.

En els estudis als quals es refereix s’ha demostrat que l’ús habitual de nicotina, alcohol i cocaïna abans que el cervell estigui format pot produir canvis cerebrals a llarg termini

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any