Catalunya demana el rescat, només un mes després d’haver-ho fet el País Valencià

  • L'executiu català ha anunciat que demanarà 5.023 milions del fons de liquiditat de l'estat · Homs carrega contra el govern anterior: 'El que fa perdre autogovern és haver gastat més del compte'

VilaWeb
Redacció
29.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat de Catalunya demanarà el rescat a través del fons de liquiditat per 5.023 milions d’euros. Ho va anunciar ahir el portaveu del govern, Francesc Homs, a la sortida del consell executiu. Va afegir que la Generalitat no acceptarà condicions polítiques complementàries. Catalunya se suma així a la petició de fa un mes del País Valencià, per 3.500 milions.

Segons Homs, els diners serviran per complir l’objectiu de dèficit de l’1,5% del PIB i per refinançar venciments pendents d’ara fins que acabi l’any.

El portaveu del govern va insistir que la petició de rescat es feia sobre la base que no hi haurà cap més condició que les de compliment dels plans d’ajustos acordats i que no acceptarien cap condició política complementària. ‘El que no pot passar és que amb el fons de liquiditat es pretenguin altres objectius; els plans d’ajustos ja estan aprovats.’

Avui, en una entrevista a Rac1, Homs ha avisat que el govern català tindria un problema greu si els diners del fons de liquiditat no arribaven el més vinent, i ha explicat que els diners es dedicaran a pagar els venciments de deute d’aquest any. ‘Amb prou feines podrem atendre els deutes financers, i les dificultats mensuals de la Generalitat continuaran existint’.

Homs ha carregat contra el govern anterior, a qui ha responsabilitzat del deute actual i de deixar l’actual govern ‘lligat de mans i peus’. ‘La Generalitat va gastar uns diners que no tenia, es va endeutar i ara, per fer front al pagament, no tenim prou diners; per això hem d’accedir al fons de liquiditat. De fet, això és que el que fa perdre capacitat d’autogovern, haver gastat molt més del compte: passes a mercè de bancs, que et posen condicions, i de governl espanyol, q també te’n posa. Qualsevol et deixi diners et posarà condicions. Si no en vols, no haver gastat més del que tenies’, ha dit el portaveu del govern.

PSC: ‘Una erràtica i suïcida forma de buscar finançament’

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha acusat el govern d’acollir-se a una ‘erràtica i suïcida’ forma de buscar finançament, en referència a la sol·licitud per part de l’executiu d’acollir-se al fons de liquiditat autonòmic. Collboni ha assegurat que el fons té ‘mecanismes de control que obligaran a nous ajustos’ i ha afegit que aquests mecanismes es basen ‘en una llei a la qual CiU va donar suport’.

ICV demana la compareixença de Mas i que el parlament voti el rescat

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha demanat la compareixença de Mas al parlament per tal que expliqui les ‘condicions i les conseqüències’ que tindrà haver accedit al fons de liquiditat. ICV alerta que ‘el rescat obre un nou temps’ que implicarà ‘noves retallades’ i ‘molt menys autogovern’. És per això que reclamen que la cambra voti ‘el rescat’ mentre que afirmen que les condicions estan detallades a la llei d’estabilitat pressupostària ‘que van votar PP i CiU’ a Madrid.

ERC acusa el govern d’obrir les portes a Montoro donant ‘l’última gota de la sang d’autogovern que quedava’

La portaveu d’ERC al Parlament, Anna Simó, ha acusat el govern d’obrir les portes de la Conselleria d’Economia als homes de Montoro perquè puguin entrar i regirar allò que els convingui’. Simó ha subratllat que CiU està donant ‘l’última gota de la sang d’autogovern que quedava’, ja que les condicions polítiques que el govern diu que es negarà a acceptar ja estan fixades per decret, incloent un control mensual de les finances catalanes. A més, ha recordat que l’estat pot obligar a fer un nou pla d’ajustament i intervenir Catalunya si no es compleix amb el dèficit, segons estableix la llei d’estabilitat pressupostària.

Solidaritat demana la dimissió de Mas

El portaveu de Solidaritat, Alfons López Tena, ha demanat la dimissió de Mas perquè ‘ha venut l’autogovern de Catalunya a canvi d’un préstec de 5.000 milions d’euros’, que és ‘menys del que Espanya ens roba en un trimestre’. López Tena ha demanat que CiU ‘desplaci’ el president del seu càrrec i el substitueixi per un altre candidat, ja que unes eleccions ‘no solucionarien res’. El portaveu de Solidaritat també ha demanat la dimissió de Mas per ‘donar l’esquena al seu poble, amagar-se al despatx i no encapçalar el clam de Catalunya’, arran de la decisió del president de no assistir a la manifestació independentista de l’Onze de Setembre.

Informació relacionada:

Entrevista a Elisenda Paluzie: ‘Les condicions del rescat són demolidores’

Editorial de Vicent Partal: Mas se la juga, no anant a la manifestació 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any