La Generalitat de Catalunya demana el rescat a través del fons de liquiditat per 5.023 milions d’euros

  • L'executiu català se suma a la sol·licitud ja presentada pel govern valencià

VilaWeb
Redacció
28.08.2012 - 14:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat de Catalunya demanarà el rescat a través del fons de liquiditat per 5.023 milions d’euros. Ho ha dit el portaveu del govern, Francesc Homs, a la sortida del consell d’avui al matí. Ha afegit que la Generalitat no acceptarà condicions polítiques complementàries. Catalunya se suma així a la petició del País Valencià.

Segons Homs, els diners serviran per complir l’objectiu de dèficit de l’1,5% del PIB i per refinançar venciments pendents d’ara fins que acabi l’any.

El portaveu del govern ha insistit que la petició de rescat es feia sobre la base que no hi haurà cap més condició que les de compliment dels plans d’ajustos acordats i que no acceptarien cap condició política complementària.’El que no pot passar és que amb el fons de liquiditat es pretenguin altres objectius; els plans d’ajustos ja estan aprovats’.

La vice-presidenta, Joana Ortega, havia anunciat fa deu dies que Catalunya formalitzaria ‘segurament’ l’accés al fons de liquiditat autonòmica en la primera reunió del consell executiu després de vacances. ‘Segurament sí que es demanarà dia 28, però abans hem de parlar amb el conseller d’Economia i amb el president’, va afirmar abans de participar en un homenatge a l’escriptor Joan Sales a la Universitat Catalana d’Estiu, el 19 d’agost.

Al juliol, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i el portaveu de l’executiu català, Francesc Homs, ja van donar per fet que Catalunya aniria al nou fons autonòmic, encara que no van fixar cap data i van negar que reclamar aquest ajut fos similar a demanar un rescat.

PSC: ‘Una erràtica i suïcida forma de buscar finançament’

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha acusat el govern d’acollir-se a una ‘erràtica i suïcida’ forma de buscar finançament en referència a la sol·licitud per part de l’executiu d’acollir-se al fons de liquiditat autonòmic. Collboni ha assegurat que el fons té ‘mecanismes de control que obligaran a nous ajustos’ i ha afegit que aquests mecanismes es basen ‘en una llei a la qual CiU va donar suport’.

ICV demana la compareixença de Mas i que el Parlament voti el rescat

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha demanat la compareixença de Mas al Parlament per tal que expliqui les ‘condicions i les conseqüències’ que tindrà haver accedit al fons de liquiditat. ICV alerta que ‘el rescat obre un nou temps’ que implicarà ‘noves retallades’ i ‘molt menys autogovern’. És per això que reclamen que la cambra voti ‘el rescat’ mentre que afirmen que les condicions estan detallades a la llei d’estabilitat pressupostària ‘que van votar PP i CiU’ a Madrid.

ERC acusa el govern d’obrir les portes a Montoro donant ‘l’última gota de la sang d’autogovern que quedava’

La portaveu d’ERC al Parlament, Anna Simó, ha acusat el Govern d’obrir les portes de la Conselleria d’Economia als homes de Montoro perquè puguin entrar i regirar allò que els convingui’. Simó ha subratllat que CiU està donant ‘l’última gota de la sang d’autogovern que quedava’, ja que les condicions polítiques que el govern diu que es negarà a acceptar ja estan fixades per decret, incloent un control mensual de les finances catalanes. A més, ha recordat que l’estat pot obligar a fer un nou pla d’ajustament i intervenir Catalunya si no es compleix amb el dèficit, segons estableix la Llei d’estabilitat pressupostària.

Solidaritat demana la dimissió de Mas

El portaveu de Solidaritat, Alfons López Tena, ha demanat la dimissió de Mas perquè ‘ha venut l’autogovern de Catalunya a canvi d’un préstec de 5.000 milions d’euros’, que és ‘menys del que Espanya ens roba en un trimestre’. López Tena ha demanat que CiU ‘desplaci’ el president del seu càrrec i el substitueixi per un altre candidat, ja que unes eleccions ‘no solucionarien res’. El portaveu de Solidaritat també ha demanat la dimissió de Mas per ‘donar l’esquena al seu poble, amagar-se al despatx, i no encapçalar el clam de Catalunya’, arran de la decisió del president de no assistir a la manifestació independentista de l’Onze de Setembre.

Informació relacionada:

Entrevista a Elisenda Paluzie: ‘Les condicions del rescat són demolidores’

Editorial de Vicent Partal: Mas se la juga, no anant a la manifestació

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any