Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  09.08.2012  09:42

L'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte s'ha mort

Va dedicar una bona part de la vida a investigar i difondre la història i la cultura de Catalunya

Men?ame
 

Josep Maria Ainaud de Lasarte, historiador i promotor cultural, nascut a Barcelona el 1925, és mort, segons que han confirmat els familiars. Ainaud de Lasarte, que era advocat de formació i que també va fer de periodista i polític, es va dedicar sobretot a estudiar i difondre la història de Catalunya, i es va destacar tant per una erudicitat singular com per una gran capacitat divulgadora.

Nascut al barri de Sarrià (Barcelona) el 13 de juny de 1925, Ainaud de Lasarte va créixer en un entorn il·lustrat al si d'una família burgesa. Va estudiar a l'Escola Montessori de l'Ajuntament de Barcelona i a l'Institut-Escola de la Generalitat de Catalunya i es va llicenciar en dret a la Universitat de Barcelona. Va militar en grups de resistència antifranquista i catalanista com Miramar, FNEC i Front Universitari de Catalunya, i durant la Segona Guerra Mundial col·laborà amb els aliats passant informació als anglesos sobre els moviments de vaixells del port de Barcelona i pilots i fugitius per la frontera del Pirineu.

Fundà el Grup d'Advocats Demòcrates i el 1976 es va afiliar a Convergència Democràtica de Catalunya i va ser-ne membre del consell nacional. També va ser diputat del Parlament de Catalunya per la coalició Convergència i Unió del 1980 al 1984 i regidor de l'Ajuntament de Barcelona del 1987 al 1990.

Començant amb 'Prat de la Riba, home de govern' (1973) va publicar una vintena de llibres, la majoria sobre grans personalitats del catalanisme. També va col·laborar, durant més de tres dècades, en la revista 'Història i vida' i en les 'Nadales' de la Fundació Lluís Carulla, en l'Enciclopèdia Catalana i en la revista 'Món jurídic'. També va ser membre del consell fundador i gran col·laborador durant totes les seves etapes de la revista l'Avenç.

Entre més distincions, fou honorat amb el Premi d'Honor Lluís Carulla (1994), la Medalla President Macià de la Generalitat (2000), la Medalla d'Honor de Barcelona (2006) i la Medalla d'Or de la Generalitat (2012).

No hi haurà capella ardent d'Ainaud de Lasarte perquè va decidir de donar el seu cos a la ciència. Però la família prepara una cerimònia de comiat pública que tindrà lloc al setembre.

Notícia relacionada:

Reaccions a la mort d'un gran divulgador

Josep Maria Ainaud de Lasarte, un homenatge plural (12-6-2008)

Men?ame