Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  07.08.2012  06:00

Amb el pretext de la crisi el PP canvia les lleis electorals en favor seu

Intens debat a Galícia sobre la proposta de nova llei electoral · El PP vol reduir els parlaments valencià i balear i els ajuntaments · Al País Basc proposa un polèmic 'dret de vot' per als que es considerin 'exiliats'

Men?ame
 

El Parlament de Galícia va viure ahir hores tenses. El BNG va anunciar que no participaria en el debat sobre la nova llei electoral que vol imposar el president Feijóo perquè la considera un 'cop d'estat'; i pel PSdeG-PSOE, també en contra, és un atemptat a la sobirania popular. Segons la nova llei, els diputats passen de 75 a 61, Lugo i Ourense tenen més pes i la cambra es fa a mida del PP. L'excusa de la crisi li serveix, doncs, per alterar el mapa polític. L'operació no es limitarà a Galícia.

Al nostre país, de fet, el president Fabra ja ha proposat una possible reducció del nombre de diputats de les Corts Valencianes i el PP vol imposar a les Balears una ‘reducció dràstica del nombre de diputats, mantenint la proporcionalitat per illes’. Al Parlament Balear la mesura és difícil que tiri endavant, atès que necessitaria dos terços de la cambra i, per tant, el suport d’un grup de l’oposició. A les Corts Valencianes encara no hi ha cap indicació del procés de reforma, però els tres grups de l’oposició ja han dit que s'hi oposaven, perquè l'objectiu és de limitar la presència dels grups minoritaris, en aquest cas de Compromís i Esquerra Unida.

En tots els casos el PP presenta la reforma com una resposta a la crisi. El poc impacte econòmic real de la mesura es compensa amb la retòrica antipartits del PP. En tot cas, el propòsit real és de barrar el pas a les formacions menors que en totes les enquestes, des del principi de la crisi, creixen a costa del PP i del PSOE.

Cas a banda és el del País Basc. Al País Basc el govern espanyol abona una molt polèmica reforma segons la qual quisvulla que hi hagi residit tres anys i declari que s'hi sentia amenaçat per ETA, podrà votar a les eleccions basques. Aquesta insòlita proposta donaria vot, per exemple, a la majoria de policies destinats al País Basc. La intenció és clara: augmentar artificialment la base de votants dels partits espanyols. Els partits bascos s’oposen rotundament a aquesta proposta, que en tot cas no es podrà portar a la pràctica en les pròximes eleccions, que tothom assegura que s’avançaran a la tardor.

Ara, a Galícia, on les eleccions s'haurien de fer a la primeria de l’any vinent, el PP vol imposar la nova llei de seguida per modificar la base electoral del parlament, de manera, que el PP pugui anar més còmodament a uns comicis que se li presenten difícils i complicats.

Men?ame