Expedientades per una revisora de TMB a qui demanaven que els parlés en català

  • 'El català, el parlo, l'entenc, però no penso utilitzar-lo', els va etzibar

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
19.07.2012 - 12:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘El català, el parlo, l’entenc, però no penso utilitzar-lo’. Això va dir ahir a la tarda una revisora de TMB a Cristina Vilà i la seva filla, que li havien demanat que se’ls adrecés en català quan les multava per no haver comprat el tiquet corresponent de metro, a la sortida de l’estació de Diagonal, de la línia verda. Arran d’això hi va haver una discussió, i la revisora va acabar obrint-los un expedient per ‘conducta incívica’. Avui han volgut denunciar el cas a VilaWeb.

Aquest és el relat dels fets, explicats per Cristina Vilà:

‘Ens va passar ahir la tarda al metro. Vam tenir un problema amb la targeta de viatge, que era unipersonal i no ho sabíem. I de totes maneres totes dues vam poder passar amb el mateix títol. La va picar la meva filla, primer, i després jo. I la barrera es va alçar en tots dos casos. Quan vam sortir del metro, a la parada de Diagonal, ens vam trobar amb un control de revisors. Una revisora ens va dir que ens havia de multar amb cent euros, o bé cinquanta si pagàvem en el moment. Ens semblava estrany que la barrera s’alcés dues vegades, però igualment vam accedir a pagar els cinquanta euros. També li vam demanar què podíem fer per recórrer. En tot moment se’ns adreçava en castellà, i en un moment de la conversa la meva filla li va demanar si ens ho podia dir en català. La seva resposta va ser: ‘El català el parlo, l’entenc, però no penso utilitzar-lo’. I ens vam quedar parades. El to era molt ofensiu’.

Vilà continua així el relat: ‘Li vam dir que ens semblava molt malament, que  això no podia quedar així. ‘Et torno a dir que el català l’entenc perfectament, el parlo i no penso utilizar-lo’. La meva filla va treure el mòbil i li va dir: ‘Ara enregistrarem aquesta conversa i ho farem públic a tots els diaris que puguem, perquè sàpigues que ens sembla molt malament aquesta resposta. Ens sentim molt ofeses’. I la revisora ens va demanar el DNI, i ens va dir que ens posaria una multa per amenaces i enregistrament’. 

La filla ha dit a VilaWeb com se sentia: ‘Va ser un moment d’impotència. Aquí sóc l’estrangera? Què passa? I a sobre ens posa una multa per amenaces?’.

‘La meva filla li va donar les dades’, explica Cristina Vilà. ‘I jo li vaig dir a la revisora que si ens feia identificar, ella també s’havia d’identificar. Ens va respondre que no hi tenia cap obligació. I l’única cosa que tenim és el seu número de revisora, en el tiquet de la multa que acabàvem de pagar. En aquell moment va passar una parella de mossos d’esquadra, i vaig tenir la temptació de dir-los què ens passava. Però vaig veure que tenien una conversa molt animada entre ells, i en castellà. I vaig desistir, perquè vaig pensar que encara ho emmerdaríem més’.

Expedient per ‘conducta incívica

TMB ha informat a VilaWeb que no hi ha pas cap multa per amenaces; la revisora va obrir un expedient per conducta incívica, que s’ha tramès a la Generalitat, que és qui haurà d’acabar tramitant, si escau, la multa.

Les usuàries afectades diuen que la pensen recórrer quan els arribi, i volen expressar la indignació per haver viscut un episodi com aquest.

TMB ha contactat amb la filla per Twitter, a qui ha dit que podia presentar una queixa formal amb el formulari que hi ha en aquesta pàgina. La filla ha dit que presentaria la queixa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any