El Barri Xinès vist pel fotògraf Joan Colom es conservarà al MNAC

  • La donació consta de nou mil fotografies en paper, negatius, documentació i un film de 8 mm

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fotògraf Joan Colom (Barcelona, 1921) ha donat al Museu Nacional d’Art de Catalunya(MNAC) el conjunt de tota la seva obra: unes nou mil fotografies en paper, a més de negatius, tota la documentació i un film de 8 mm de vint-i-cinc minuts de durada.

La donació és desinteressada, sense cap mena de contraprestació. En l’acte de donació, que es va fer ahir, Colom estava molt emocionat perquè la seva obra es conservarà en un museu.

La col·lecció consta de fotografies realitzades entre el 1958 i el 1961 sobretot al vell Barri Xinès de Barcelona, que Colom captava al viu, amb fotografies d’infants, d’activitats com la prostitució i de personatges peculiars de l’època.

També formen part de l’arxiu que ara entra al MNAC les fotografies de color, la majoria inèdites, preses des de llavors fins avui. Ara, cal tenir en compte que Colom va deixar voluntàriament la fotografia el 1964 i no la va reprendre fins els anys 1990.

El director del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Pepe Serra, no ha volgut avançar com ni de quina manera s’exposarà l’obra de Joan Colom, però ha assegurat que el MNAC satisfaria dos objectius: conservar-la i divulgar-la, també internacionalment.

Colom fou el gran renovador de la fotografia de la postguerra i l’autor més representatiu de l’anomenada ‘nova avantguarda’ dels anys 1950-1960, juntament amb Català Roca, Miserachs, Maspons, Masats, Forcano, Colita i Leopoldo Pomés. Això l’ha fet mereixedor d’un seguit de premis: el Nacional de Fotografia, el 2002; la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona, el 2003, i el Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya, el 2005.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any