Rafa Xambó: ‘RTVV ha fet molt temps un autèntic terrorisme psicològic als treballadors’

  • Entrevista amb el sociòleg i membre de consell d'administració de RTVV · Creu que deprés de l'anunci de l'ERO es liquidarà RTVV

VilaWeb
Laura R. Trullols
17.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir els treballadors de Ràdio Televisió Valenciana van impedir algunes emissions de Canal 9 en tenir esment de l’expedient de regulació d’ocupació presentat per la direcció, que pot afectar 1.295 treballadors. La setmana passada les Corts Valencianes van aprovar la nova llei de l’Estatut de la Ràdio Televisió Valenciana que permet, entre mes coses, franges de programació privada.

Parlem de la situació amb Rafa Xambó, sociòleg i conseller de Compromís al consell d’administració de RTVV. Ahir va estar tota la tarda als estudis de Canal 9 seguint les protestes dels treballadors.

L’anunci de l’ERO és el principi de la fi de RTVV?
—Si se n’ixen amb la seua, sí. És un cop d’estat mediàtic, sembla un sarcasme que hagin convocat el consell d’administració el 18 de juliol… La llei ja es va aprovar dijous passat a les Corts i se segueixen els passos més terribles que jo havia previst. Si se’n surten, això significarà la liquidació de RTVV. A més, deixaran només un vint per cent de la programació en valencià. Ara Canal 9 només representa el set per cent de l’oferta televisiva dels valencians. Si la reforma tirara endavant, no s’arribaria ni a l’1% d’oferta en la nostra llengua, seria insultant. 

Quines conseqüències té la llei que es va aprovar dijous?
—La llei diu que el valencià és ‘llengua preferent’. No la llengua única, sinó ‘preferent’ i prou. A més, s’obre el camí cap a les privatitzacions. Els grans grups mediàtics de la dreta espanyola, com ara Secuoya de Miguel Ángel Rodriguez, portaveu d’Aznar, i del marit de De Cospedal, seran els que produiran programes per a la televisió i la ràdio. El Mundo, la Gazeta, Mediaset, La Razón… Tots excepte la indústria audiovisual valenciana que ja han destruït.

Creieu que es mantindrà el nombre de canals de ràdio i televisió?
—No ho asseguren. El que quedarà serà bàsicament una plantilla de comissaris, per a controlar la programació i l’empresa en general. Perquè facin de mitjancer entre els contractants i RTVV. Probablement molts treballadors tindran els mateixos llocs de feina però amb contractes precaris, ja no seran treballadors de RTVV sinó de productores. S’ha d’intentar aturar, com a mínim retardar-ho al màxim.

Els treballadors han reaccionat tard a tot plegat?
—Ja fa temps que fan vagues, des de fa un any, quan es va anunciar l’ERO. Enguany per primera vegada a la història no es va retransmetre la cremada de les falles. I la nit de les fogueres de Sant Joan i el dia que l’ex-director general, Pedro García, compareixia a Madrid per l’estafa de la visita del Papa també van fer vaga. Sí que s’han mobilitzat, però segurament fins que no han vist les orelles al llop. Durant molt de temps vivien sotmesos perquè el poder del Partit Popular no només és reaccionari i humiliant sinó que també fomenta la competència i l’aïllament.Estaven molt decebuts i desanimats.

Hi ha qui critica que durant força temps molts han seguit el joc del PP…
Durant molt de temps hi ha hagut una exclusió. Tots els periodistes de qualitat i amb dignitat han estat apartats de qualsevol funció de responsabilitat. Els han situat en activitats intranscendents. No se’ls permetia formar part de la redacció d’informatius i els tenien en uns barracons a banda. En el context dels grans triomfs del PP, hi ha hagut treballadors que han traït els companys i han aconseguit càrrecs a base de ser deslleials.

Ara protesta tota la plantilla?
—Durant aquest darrer temps, s’han anat incorporant a les protestes molts treballadors sense càrrega política. Han pres consciència de la situació i ara donen la raó els qui fa temps que ho critiquen. No és cap casualitat que a les últimes eleccions sindicals va guanyar l’esquerra. Fins llavors, durant molt anys, sortia un sindicat groc, USO, que actuava al servei del PP. Ara, hi ha una petita part de la plantilla, els que donen la cara, els que presenten els informatius, que ja foren triats perquè eren molt fidels al PP. Aquests, ingènuament, es pensen que es quedaran, però aquest ERO afectarà també molts dels que entraren endollats pel Partit Popular.

Un volta aprovada la llei, la setmana passada, ja no hi havia retorn possible?
—Les intencions del PP es veien molt clares des del primer moment. Fa un any ja van parlar d’un ERO de mil persones. Ara ja se sap que serà de mil dues-centes noranta-cinc. No hi ha dret que hagin estat tan de temps generant un autèntic terrorisme psicològic sobre els treballadors. Primer van destruir la indústria audiovisual valenciana i ara repartiran un poc més d’un centenar de milions d’euros entre empreses amigues.

Hi ha gens d’esperança?
—Fins que no caigui el govern del Partit Popular, no. Fins llavors no hi haurà una RTVV digna, al servei de la ciutadania. L’única alternativa de regeneració al País Valencià és treure el PP de les institucions. L’única cosa que pot passar és que plantem cara als consellers del PP que votin l’ERO. Sembla que no tots ho tenen clar, moltes famílies en quedaran afectades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any