Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  15.07.2012  06:00

El Canigó ja no es diu Canigou

L'estat francès declara el massís com a 'Gran Paratge de França' i la descriu com 'la muntanya sagrada dels catalans'

Men?ame
 

La ministra d'Ecologia, Desenvolupament sostenible i Energia, Delphine Batho, ha declarat el massís del Canigó 'Gran Paratge de França' i li ha canviat oficialment la denominació francesa 'Canigou' pel seu nom en català. La declaració ofereix a la muntanya un grau de protecció major i la seva promoció al costat de la resta de paratges destacats de l'estat. En l'explicació que en fa el ministeri, considera el Canigó com una 'muntanya sagrada dels catalans'.

La ministra Batho ha signat la declaració i ha reconegut 'el valor excepcional del lloc, la qualitat del seu estat de manteniment, i l'interés com a projecte de preservació, de gestió i de posada en valor'. El Canigó és la tercera muntanya de l'estat francès declarada com a 'Gran Paratge' després del Montblanc i la Vall de la Clarée.

'Terra d'extracció de ferro en el passat, actualment ha esdevingut un territori de referència del senderisme, amb els seus 450 quilòmetres de camins que permeten fer-ne el cim i descobrir els pobles de la zona', diu el comunicat del ministeri.

A principi d'any es va fer una campanya impulsada pel Consell General dels Pirineus Orientals i la Regió del Llenguadoc-Rosselló per demanar la declaració de 'Gran Paratge de França' i la catalanització del nom.

 

Fragments del poema Canigó de Jacint Verdaguer, recitats per actors, músics, poetes i artistes diversos: