El testimoni d’un supervivent de l’allau del Mont Blanc

  • Guillem Martínez relata a Catalunya Ràdio els fets, en què va perdre la vida el seu company de Sant Joan de les Abadesses

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.07.2012 - 09:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els alpinistes Guillem Ferrer i Esteve Martínez, de la UE Sant Joan de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès), anaven en una de les cordades que va patir la gran allau al massís del Mont Blanc que va costar la vida a nou persones. Esteve Martínez va perdre la vida, i en Guillem Ferrer es va salvar ‘perquè per sort el cap em va quedar fora’. Des d’un hospital pròxim a Chamonix (Alta Savoia) Ferrer explicava els fets en unes declaracions al programa Catalunya Vespre de Catalunya Ràdio.

‘L’única imatge que tinc és la de sentir un crit d’una cordada que anava davant de la nostra, aixecar el cap i veure que baixava tot; començar a donar voltes i voltes, saltar per seracs i, per sort, quedar amb el cap fora. Per allà hi havia gent que s’havia salvat, intentaven ajudar tothom, i al cap de poc ha vingut l’helicòpter amb l’equip de rescat’, relatava l’alpinista.

Sobre la causa de l’allau, desmenteix que fos causada per un augment de la temperatura. ‘Feia bastant fred. I feia molt vent. El vent ha acumulat la neu i ha format una placa i quan hi ha passat una cordada pel damunt l’ha feta baixar’.

Ell no té res trencat, però té el cas masegat, amb politraumatismes. L’acompanya un tercer alpinista de la UE Sant Joan, Toni Trilla, que no va arribar a sortir del refugi per problemes físics.

Aquest és l’àudio del relat de Guillem Ferrer:

Allau mortal

Vuit alpinistes més, un d’espanyol, tres de britànics, tres d’alemanys i un de suís, també hi van perdre la vida. Tots participaven en una expedició per fer la ruta dels ‘Quatre mil’, consistent a coronar el Mont Blanc passant pel Mont Maudit i el Mont Blanc du Tacul.

L’allau va precipitar-se-se al coll del Mont Maudit, a uns 4.000 metres d’altura. Un dels alpinistes ferits va notificar l’allau a quarts de sis del matí.

Aquesta època de l’any són habituals les cordades que proven de coronar el Mont Blanc seguint aquesta ruta. L’agost del 2008 vuit alpinistes van perdre la vida enduts per una allau a prop del mateix indret. Aquest accident era el més greu esdevingut al Mont Blanc fins ahir.

 

Informació relacionada:

Stéphane Brosse, company de Kilian Jornet, ha perdut la vida en plena travessia del Mont Blanc

Kilian Jornet fa el cor fort i culmina el Mont Blanc

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any