La llista de les dures reformes anunciades per Rajoy

  • L'IVA s'apujarà, el sou dels funcionaris es rebaixarà, la prestació de desocupació es reduirà, els sous de regidors i batlles seran intervinguts...

VilaWeb
Redacció
11.07.2012 - 10:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat una seguida de dures mesures d’ajustament per a estalviar 65.000 milions fins el 2014, d’acord amb l’objectiu de dèficit que li imposa la Unió Europea. Heus-la ací:

– L’IVA general s’apujarà del 18% actual al 21%.

– També s’apujarà l’IVA reduït, del 8% al 10%. L’IVA reduït s’aplica a la majoria de productes alimentaris, sanitaris, a transports terrestres de viatgers i equipatges, a viatges aeris i marítims a les Illes Balears, a la majoria de serveis d’hoteleria i a la construcció d’habitatges. També inclou les entrades a espectacles culturals.

– L’IVA molt reduït es mantindrà al 4%. Grava els productes de primera necessitat com ara pa i cereals, llet, formatge, ous, fruita, verdura, llegum, patates, llibres, diaris i revistes, cotxes, pròtesis i habitatges de protecció oficial. L’apujada de l’IVA no afectarà la indústria turística.

– Se suprimirà la paga de Nadal dels funcionaris de l’administració estatal, autonòmica i local; també la dels alts càrrecs de l’estat, i Rajoy ha demanat a tots els diputats que hi renunciessin; també ha dit que els treballadors públics recuperarien la paga de Nadal del 2012 com a fons de pensions a partir del 2015.

Condicions laborals dels funcionaris afectades: es reduiran els dies de lliure disposició; s’equipararan les condicions en situació d’incapacitat amb les del sector privat; s’incentivarà la mobilitat laboral.

– Reducció del 30% del nombre de regidors de tots els ajuntaments de l’estat. Es farà ‘per trams de població, segons la llei orgànica de règim de bases locals’.

– Els sous de batlles i regidors es retallaran; les retribucions ‘s’homogeneïtzaran i publicaran’.

Les empreses públiques locals se suprimiran o es retallaran.

– Se suprimirà la deducció per la compra d’habitatge a partir del 2013.

– Hi haurà noves taxes ambientals.

– Se suprimiran les bonificacions a la contractació de personal.

– A partir del sisè mes es reduirà la prestació de desocupació, del 60% de la base reguladora al 50%, dels qui perdin la feina, ‘per tal d’animar la cerca activa de treball’. La prestació màxima es mantindrà als 24 mesos.

Les cotitzacions es rebaixaran un punt el 2013, i un punt més el 2014

– El transport ferroviari i aeroportuari es liberalitzarà o privatitzarà.

 

Més informació: Krugman i Sala i Martín, visions oposades sobre la retallada de Rajoy

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any