Rajoy elimina la paga de Nadal dels funcionaris i apuja l’IVA al 21%

  • 'No són unes mesures agradables però són imprescindibles', diu el president del govern espanyol

VilaWeb
Redacció
11.07.2012 - 10:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, anuncia les mesures d’austeritat que es veu obligat a imposar per la Unió Europea: l’IVA general augmentarà del 18% al 21%, i l’IVA reduït, del 8% al 10%. Es mantindrà l’IVA molt reduït, per a productes de primera necessitat, en el 4%. A més, hi haurà una retallada del sou dels funcionaris, els de l’administració estatal, de les comunitats autònomes i els ens locals. Així ho ha confirmat Rajoy, que ha dit que ‘no són unes mesures agradables però que són imprescindibles’.

‘No podem elegir, no tenim aquesta llibertat’, ha reblat Rajoy per justificar tot el reguitzell de mesures que ha anunciat, en què s’inclou també retallades en la dependència, en les prestacions per desocupació i una liberalització, o privatització en alguns cas, dels sectors del transport ferroviari i aeroportuari. ‘Fa mal, però ho hem de fer perquè gràcies a aquests sacrificis individuals podrem conservar tot allò que compartim’, ha afegit el president espanyol.

Després, en les rèpliques a les crítiques dels grups parlamentaris, Rajoy ha declarat: ‘Jo m’he oposat a l’augment de l’IVA. Parlen d’Hollande; ell té un 4% de dèficit a França. Si jo hagués tingut i 6% de dèficit no hauria apujat l’IVA; l’hauria abaixat’.

Ha admès que ell havia promès en les eleccions que no apujaria l’IVA, però que les circumstàncies havien canviat i que no hi havia més remei que prendre aquestes mesures.

Aquesta és la llista de les dures reformes anunciades per Mariano Rajoy.

Rajoy ha explicat per primera vegada als diputats del congrés el pla de rescat bancari europeu. L’objectiu de dèficit, que ha passat enguany del 5,3% al 6,3% (ha de ser del 3% el 2014) és una concessió de la Unió Europea al govern espanyol, en canvi d’aplicar immediatament les mesures que li exigeix.

La UE recorda la importància dels plans de reequilibri de les comunitats autònomes, amb qui el govern espanyol es reunirà justament demà per a estudiar els hispabons en canvi d’unes rigoroses condicions d’estalvi.

Les reaccions a la retallada són múltiples. L’alcalde de Sabadell i president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manel Bustos, ha dit que les mesures anunciades són un retrocés democràtic i envaeixen competències.

El municipalisme català avisa del retrocés democràtric de les retallades 

Són molts els qui ja han reaccionat a la retallada. L’alcalde de Sabadell i president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manel Bustos, ha dit que les mesures anunciades són un retrocés democràtic i envaeixen competències. 

Bustos ha dit que eliminar el 30% de regidors ‘vol dir que la diversitat i la pluralitat no estaran representades perquè suposarà que molts partits deixaran de formar part dels consistori’. També ha considerat un retrocés democràtic el fet que es traspassin decisions a funcionaris públics, perquè no són els qui rendeixen comptes amb la ciutadania. 

L’alcalde de Premià de Mar i president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha retret al govern espanyol que sempre dispari contra els municipis quan anuncia retallades, i que, en canvi, no resolqui el finançament local ni l’endeutament públic.

CCOO i UGT es reuneixen d’urgència i estudien convocar mobilitzacions

CCOO i UGT han enviat un comunicat conjunt per explicar que han convocat les seves respectives direccions executives de manera urgent amb la finalitat d’analitzar les noves mesures d’ajustament. Els dos sindicats diuen que ‘el nou pla de retallades anunciat per Rajoy no quedarà sense resposta; el govern està jugant amb foc’. A les reunions d’avui estudiaran la possibilitat de convocar mobilitzacions.

Duran, a favor de les retallades excepte la pujada de l’IVA al sector turístic

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, ha assumit la majoria de les retallades anunciades, també la pujada de l’IVA. Ara bé,  ha demanat que aquesta pujada es moderi o s’ajorni fins el 2013 en el cas del turisme.

Duran ha expressat el seu suport explícit a les mesures relatives a la prestació de l’atur i la reforma de la funció pública. D’altra banda, ha recordat que s’ha de respectar l’autonomia de les comunitats autonòmes en les decisions sobre els seus funcionaris.

Ortega diu que la retallada de la paga extra de nadal no s’acumularà a la retallada del govern català

La vicepresidenta del govern català, Joana Ortega, ha dit que als funcionaris catalans no se’ls sumarà la supressió de la paga de Nadal anunciada per Rajoy a les retallades en els complements que des de la Generalitat ja es van aprovar, com ara la supressió de la paga extra d’estiu. Segons Ortega, falta saber la lletra petita de les mesures però diu que el govern no les aplicarà totes.

Més informació: Krugman i Sala i Martín, visions oposades sobre la retallada de Rajoy

Informació relacionada: Les competències que Luis De Guindos perdrà


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any