El PP pot quedar en minoria a les Corts pels encausats per corrupció

  • Si Fabra els apliqués la seva doctrina de tolerància zero i els expulsés · El PSPV garanteix la governabilitat

VilaWeb
Redacció
06.07.2012 - 12:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si els diputats del PP encausats en casos de corrupció fossin expulsats del partit, el PP perdria la majoria absoluta a les Corts Valencianes. Ara mateix el PP té set diputats encausats, però ben aviat en podria tenir deu, si es confirma l’encausament de Rafael Blasco en el cas de les ajudes a les ONG i Luis Díaz Alperi i Sonia Castedo, en el cas Brugal. Si Fabra apliqués la seva doctrina de tolerància zero amb els encausat per corrupció el PP quedaria en minoria. Però el PSPV ja s’ha afanyat a dir que garantiria la governabilitat.

Els sis encausats del PP que hi ha a les Corts actualment pel cas de suposat finançament irregular del PP valencià són Milagrosa Martínez, David Serra, Ricardo Costa, Yolanda García, Vicent Rambla i Angèlica Such; n’hi ha un altre, Pedro Hernández Mateo, encausat per l’adjudicació del servei de recollida d’escombraries a Torrevella, d’on era batlle.

Amb Blasco, Alperi i Castedo, el nombre de diputats encausats pujaria a deu, gairebé una cinquena part de tot el grup parlamentari. Això posa Fabra en una situació difícil, perquè el president de la Generalitat ha volgut aplicar una política contundent de distanciament amb els membres del seu partit esquitxats per casos de corrupció, i marcar així distància amb el seu predecessor, Francisco Camps.

En aquest sentit, s’ha vist obligat a retirar el càrrec de portaveu a Blasco per l’escàndol de les ajudes en Cooperació i ha destituït alguns alts càrrecs, com Jorge Vela i Josep Maria Felip. Però no ha fet cap pas més en els altres diputats encausats; si ho fes, suposaria reconèixer que el PP valencià va cometre un delicte.

I si ho acabés fent, no els podria retirar l’acte de diputats, perquè és un càrrec nominal; hauria d’expulsar-los del grup parlamentari, i això acabaria deixant en minoria el PP a les Corts.

Perquè això no arribi a passar, el PSPV va oferir ahir a les Corts un acord al PP, assegurant que si quedés en minoria i feia neteja en el grup popular, i els diputats expulsats es rebel·lessin, els socialistes garantirien la governabilitat donant suport a les iniciatives del Consell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any