Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  28.06.2012  06:00

La comunitat educativa valenciana rebutja en bloc l'esborrany de decret sobre plurilingüisme

El paranimf de la UV va acollir ahir un acte unitari encapçalat per Escola Valenciana

Men?ame
 

Escola Valenciana va reunir ahir, al paranimf de la Universitat de València, representants de les principals institucions i entitats acadèmiques valencianes, en un acte conjunt per a refusar l'actual esborrany de decret sobre plurilingüisme del govern.

'Per a elaborar un nou model d'ensenyament plurilingüe és un error partir de zero', va dir el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno. 'Cal aprofitar els models d'ensenyament òptims. Cal aprofitar els estudis fets pels màxims experts en matèria plurilingüe al nostre país. Aprofitar les metodologies del tractament integrat de llengües. Escoltar els postulats europeus i les diferents experiències al món allà on existeixen diverses llengües oficials, allà on hi ha llengües minoritzades que cal impulsar.'

Tot i la ronda de contactes establerta la tardor passada amb l'aleshores conseller José Císcar, Moreno es mostra decebut pel nou esborrany de la conselleria, que 'no garanteix la millor educació possible per al nostre alumnat'. Moreno recorda que l'esborrany del govern 'elimina els fonaments pedagògics sobre els quals se sustenta la immersió lingüística, obvia la catalogació lingüística en valencià a tots els nivells educatius i planteja un retrocés en l'aprenentatge d'una de les tres llengües sobre les quals cal construir el plurilingüisme educatiu: el valencià'.

Responsables de la Universitat d'Alacant, de València, de la Politècnica, de la Jaume I i membres de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua van assistir a l'acte, que va tenir el suport del Consell Valencià de Cultura, ens que fa pocs dies va alertar de la greu situació a què es podria veure avocada la llengua. També hi van donar suport els responsables dels tres sindicats majoritaris de l'ensenyament, membres de l'Associació d'Inspectors, representants de pares i mares, dels directors de primària i secundària, i representants d'entitats cíviques i culturals, a més dels partits de l'oposició.

En l'acte d'ahir, van voler 'refermar els postulats de la comunitat educativa valenciana i les aportacions dels experts en matèria de plurilingüisme, basats en un document clau que vam presentar el 26 de febrer de 2011 a l'Aula Magna d'aquesta universitat'. Es refereixen al document 'L'escola valenciana. Un model d'educació plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià', que marca els principis per a aconseguir un sistema educatiu plurilingüe valencià òptim. Escola Valenciana recorda que aquest document es troba damunt la taula de la conselleria des del curs passat, quan la mobilització social va aconseguir aturar el decret de Font de Mora que preveia només un 33% de matèries en català.  

Tots els assistents van alertar del perill que el decret sigui aprovat aquest mes de juliol, en plenes vacances escolars, amb la conseqüència que el curs vinent es podria posar en marxa el nou sistema. Per això van fer una crida a organitzar accions 'en defensa d'un sistema plurilingüe que no margine la nostra llengua i construint, sempre construint, el millor ensenyament possible per a aconseguir alumnat plurilingüe'.

Men?ame