Majoria absoluta de la independència, segons el CEO

  • Per primera vegada més del 50% dels catalans votaria sí, segons el sondatge

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.06.2012 - 12:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per primera vegada, el sondatge del Centre d’Estudis d’Opinió (pdf) mostra que hi ha més d’un 51% dels catalans que votaria sí a la independència si demà es fes un referèndum; hi votaria en contra un 21,1% i un altre 21,1% s’abstindria. Aquesta majoria, per tant, i tenint en compte la gent que votaria, suposaria molt més que el 50% en el resultat del referèndum. Els independentistes són majoria en quatre de les formacions al parlament: un 64,5% dels votants de CiU votaria sí; un 95,7% dels d’ERC; un 53,2% dels d’ICV-EUiA i un 99,1% dels de Solidaritat. A més, és significatiu que un 29,1% dels votants del PSC en les últimes eleccions al Parlament també votaria a favor de la independència. Fins i tot hi votaria a favor un 15,3% dels votants de Ciutadans i un 8,8% dels del PP.

En tan sols un any hi ha hagut un augment de gairebé deu punts del partidaris de la independència: del 42,9% de la gent que votaria sí fins al 51,1%. Els partidaris de votar no han baixat des del juny de l’any passat més de 6 punts: del 28,2% fins al 21,1%. Aquest percentatge és el mateix que respon que s’abstindria. Això vol dir que, descomptant l’abstenció, sobre el total de vots que hi hauria si demà es fes un referèndum, el sí seria molt superior al 51,1%.

A més, si Catalunya fos independent, un 55,5% pensa que el nivell de vida dels catalans seria millor; un 16,7, igual que ara, i un 12,8%, pitjor que no ara.

Encara hi ha una altra dada que indica la majoria independentista a Catalunya: el 34% dels enquestats pensa que Catalunya hauria de ser un estat independent; el 28,7%, un estat dins d’una Espanya federal; el 25,4%, una comunitat autònoma d’Espanya, i el 5,7%, una regió d’Espanya.

CiU, PSC i PP perden suport electoral

D’una altra banda, el sondatge del CEO també mostra el suport electoral que tindrien els partits. Si demà hi hagués eleccions al Parlament de Catalunya CiU perdria dos escons; el PSC baixaria de 28 a 24 o 25, i el PP també perdria escons, de 18 a 15 o 16. En canvi, ICV pujaria de 10 escons a 12 o 13 i ERC, de 10 a 15 o 16. Solidaritat podria mantenir els quatre escons que va obtenir el 2010 (ara en té tres arran de l’escisió de Joan Laporta) o bé perdre’ls tots (l’estimació d’escons va de 0 a 4) i Ciutadans en podria guanyar un.

Valoració dels dirigents polítics

També hi ha una valoració dels dirigents polítics per part dels catalans. Duran i Lleida, Mas, Oriol Junqueras i Joan Herrera són els més ben valorats, per aquest ordre; i els menys valorats són Jorge Fernández Díaz, Albert Rivera i, en últim lloc, Alícia Sánchez Camacho. Una dada rellevant és que tan sols un 47,4% dels catalans coneix el primer secretari del PSC, Pere Navarro.

Informació relacionada:

El Baròmetre del CEO confirma VilaWeb com el primer diari digital del país. És l’únic digital present entre els deu mitjans principals més consultats per a informació política

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any