Eurovegas exposa les condicions

  • Demanen una rebaixa dels impostos al joc i que es flexibilitzi la llei del tabac · La decisió entre Barcelona o Madrid s'anunciarà al setembre

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.06.2012 - 18:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El director general de Las Vegas Sands i número dos del magnat nord-americà Sheldon Adelson, Mike Leven, pronostica que a començament de setembre decidiran si Eurovegas s’instal·larà a Barcelona i a Madrid, i que encara no hi ha favorit. En una conferència després de la visita dels terrenys del Prat, no ha volgut donar pistes sobre quina serà la decisió, que la prendrà personalment Sheldon Adelson. Ha afegit que confiava que es pogués arribar a un acord sobre la permissió d’espais per a fumadors en els locals i ha descartat que l’alçada dels edificis pugui ser un impediment per a instal·lar el complex al Prat.

Leven ha parlat sobre alguns dels aspectes més polèmics del projecte, és a dir, sobre els que centren les crítiques dels partits o de les entitats detractores. Aquestes són algunes de les seves respostes:

Sobre les condicions laborals

‘Els nostres treballadors tenen un bon sou, amb enormes prestacions laborals i amb un lloc de treball segur. A Las Vegas, la majoria de gent que hi treballava quan vam inaugurar el complex encara avui és amb nosaltres. Tenim la menor rotació de llocs de treball (…) Contractem gent del lloc on ens establim. La majoria vénen del mercat local.’ Leven ha dit que es contractarien 15.000 treballadors del sector de la construcció durant la construcció del projecte, i després 15.000 més de serveis.

Sobre l’impacte mediambiental i social

‘Tenim el programa Sostenibilitat 360, que busca minimitzar l’impacte en el medi ambient i millorar la qualitat de vida a l’entorn. Ens han reconegut esforços en sostenibilitat. A la banda del mar, hi ha una zona protegida que ho continuarà essent; hi considerem d’instal·lar un camp de golf.

‘Donem suport a organitacions de beneficiència. I tenim programes de responsabilitat lúdica i promovem clíniques per problemes de ludopatia.’

Sobre l’alçada dels edificis

‘No serà cap problema, l’alçada dels edificis: a Singapur tenen una alçada important, i aquí es podria arribar a fins a 35 plantes d’alçada.’

Sobre la Llei antitabac

‘Esperem una certa concessió pel que fa a zones separades per a fumadors: que hi hagi zones on es permeti fumar. Treballem amb el govern, però encara no hi ha decisió final.’

El principal obstacle: el finançament

Leven ha dit que la principal dificultat per a dur a terme el projecte és el finançament. ‘L’objectiu és d’arribar a un 20% de benefici sobre la inversió inicial.’ Aquesta inversió seria d’uns 6.000 milions d’euros, amb un 35% de capitalització inicial i dues terceres parts dels quals s’haurien de finançar amb aportacions externes, és a dir, dels bancs.

La visita de la delegació

Una desena de representants de Las Vegas Sands Corporation, encapçalats per Leven, ha aterrat a Barcelona i s’ha reunit amb membres del govern i empresaris, després de visitar els terrenys del Baix Llobregat candidats a acollir el complex. La mateixa delegació es traslladarà demà a Madrid, l’altra ciutat que opta a la infrastructura. És l’última visita abans que el cap de Las Vegas Sands, Sheldon Adelson, decideixi l’emplaçament definitiu, previsiblement al juliol.

Crítiques polítiques

En unes declaracions breus i informals, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha dit que el senyor Adelson ja té tota la informació necessària per prendre la decisió. El PSC s’ha distanciat de la proposta de complex d’oci i joc i denuncia la manca de transparència del govern en la negociació. ‘Amb la informació que tenim, no podem acceptar un projecte com aquest, que comporta la implantació al delta del Llobregat d’una espècie de zona franca d’al·legalitat’, ha dit Jaume Collboni, portaveu socialista.

La portaveu d’Iniciativa, Laia Ortiz, ha avisat al govern dels efectes perjudicials que tindrà Eurovegas per la comarca del Baix Llobregat. ‘No fa créixer l’economia i té una gran capacitat destructora de llocs de treball’, ha dit Ortiz.

Per la seva banda, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha dit que el Baix Llobregat ‘no és un desert com era el de Las Vegas a Nevada’ i ha demanat al govern que defensi l’activitat agrària i l’interès mediambiental i turístic de la zona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any