Altres moviments de periodisme ciutadà

  • La ciutadania ha demostrat que no ser periodista, no vol dir que no es pugui informar. Molts mitjans, especialment blocs, han aconseguit convertir-se en referents en àmbits concrets, tot i no tenir el suport i el prestigi dels mitjans de comunicació tradicionals.

VilaWeb
Lucía Álvarez i Julia Bellone
14.06.2012 - 11:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures


Global Voices és un exemple que aprofita molt bé les característiques de la Xarxa, però no és la única iniciativa en català d’aquest tipus. A Barcelona destaca desdelamina.net, un projecte que compta amb el suport de l’obra social de la Caixa i que està gestionat pel Grupo Unión. Funciona com a mitjà socialitzador del barri de La Mina, a Sant Adrià del Besòs. La pàgina web serveix als veïns per informar-se i participar a la vida pública i, als de fora, per conèixer la realitat del barri, fugint de les mirades sovint esbiaixades.

David Picó, dinamitzador de desdelamina.net, reivindica l’encant i el poder d’atracció del vídeo online. Per aquest motiu, des de fa poc temps, la web inclou una nova secció:desdelaminaTV, on publiquen entrevistes a gent del barri o fins i tot, videoclips.

Una altra iniciativa molt interessant, tot i que no és estrictament periodística, és la de Voxpressing.com, una web que vol portar les queixes i opinions dels internautes fora de la xarxa, concretament a les pàgines dels diaris o a tanques publicitàries. Qualsevol persona pot proposar un tema i un publicista de la web dissenya un anunci. Els diners per publicar-lo s’aconsegueixen mitjançant el micro-mecenatge. Cada voluntari aporta un mínim de 2,65€ i si en 45 dies no s’aconsegueix la suma necessària, no es cobra a ningú i tampoc no es publica l’anunci.

Es tracta d’una iniciativa molt nova i, ara per ara, només han publicat una tanca publicitària a Mataró contra les retallades al sector de la sanitat pública. Entre els projectes que es poden votar actualment es troba un anunci a favor del jutge Garzón i un anunci per demanar més protecció social pels treballadors autònoms.

Però no tot el periodisme ciutadà ha de ser de temàtica social. Els blocs sobre tecnologia i ‘gadgets’  són molt seguits i en llengua catalana podem trobar Geeks.cat, un portal per estar al dia sobre mòbils, ordinadors i programari. Molts dels seus col·laboradors són joves estudiants de Barcelona a qui els apassiona la tecnologia.

Les possibilitats d’Internet permeten iniciatives més minoritàries però molt útils, com és el cas de webvisual.tv, una iniciativa per doblar vídeos informatius a llenguatge de signes.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any