12.06.2012 - 09:10
Dels 7.060 parts que es van practicar als hospitals Cínic i La Vall d’Hebron de Barcelona al 2010, el 23’5% es van fer per cesària. És a dir, aproximadament, 1 de cada 4 nens que van néixer en aquests hospitals ho van fer a través d’aquest mètode. Es tracta d’una xifra força elevada si es té en compte que l’Organització Mundial de la Salut recomana que els naixements per cesària no superin el 15%.
Pel que fa a Catalunya, al 2009 un 27% dels parts es van fer per cesària. Aquesta dada, per això, és molt més elevada quan es tracta d’hospitals privats, amb un 36% dels parts l’any 2008, segons el Ministeri de Sanitat.
Una de les causes de l’augment de la pràctica cesària és el gran avenç que hi ha hagut els últims anys en la tecnologia al camp de la medicina. Hem passat dels parts amb molt poca actuació mèdica a parts totalment pautats i medicalitzats, molt més semblants a intervencions quirúrgiques. Un altre factor important (sobretot al sector privat) és la comoditat i el control que proporciona la programació dels naixements, segons explica Marta Espar.
La cesària a la resta del món
Itàlia és un dels països europeus amb una taxa de cesàries més elevada: quatre de cada sis nens neixen per cesària. Es tracta d’una xifra que supera de llarg la recomanada per l’OMS. A Europa, Portugal (33%), Bèlgica (36%) i Suïssa (31%) també dupliquen el percentatge de parts quirúrgics recomanats, segons les Estadístiques Mundials que va publicar l’OMS al 2011. D’altres països amb xifres molt elevades són Xipre, on la meitat dels nens neixen per cesària, la República Dominicana (41%), Brasil (43%), Iran (40%) i Corea del Sud (37’7%).
Els països amb menys cesàries generalment es troben al tercer món. L’Àfrica subsahariana és una de les zones amb un percentatge més baix de cesàries. La principal raó és el fet que les dones pareixen sense l’ajuda de personal mèdic. Per exemple, a Mali només l’1,6% dels parts es fan per cesària i un 51% dels naixements es produeixen sense atenció mèdica. Aquesta xifra és molt més baixa a zones més pobres com a Etiòpia, on només el 6% dels parts es fan amb personal qualificat, a l’Afganistan, on aquesta xifra arriba al 14%, o a Haití, amb un 26%.
Enllaços
Array
Array