L’Any Sales, Calders i Tísner, un centenari amb canemàs virtual

  • Generalitat i Ajuntament de Barcelona presenten la programació de l'Any Sales, Calders i Tísner

VilaWeb
M.S.
02.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una web completa en informació i recursos, que s’anirà actualitzant, sobre Joan Sales, Pere Calders i Avel.lí Artís Gener, Tísner, és el canemàs que estructura la celebració del triple centenari del naixement d’aquests escriptors. Aquesta és la principal aportació de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona a l’Any Sales, Calders i Tísner. Laura Borràs, comissària de l’esdeveniment, la va presentar ahir, acompanyada del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i del regidor de Cultura, Jaume Ciurana.

Mascarell va recordar, com en d’altres ocasions, que la commemoració dels centenaris havia de servir per honorar i actualitzar, fer contemporanis, els homenatjats. En aquest cas, són tres homes que van contradir les principals vicissituds del segle XX, tres persones que no es van deixar derrotar.

I Ciurana va recordar, també com en d’altres ocasions, la voluntat que Barcelona exerceixi de capital literària i editorial, alhora que sigui, obviament, capital de la cultura catalana. I sobre els escriptors homenatjats, va recordar que tots tres van tenir una projecció literària estroncada per la guerra, i que es van enfrontar a la situació des del combat: ‘un combat tan físic com literari, un combat contra la desesperança, contra la no sortida, un combat contra la resignació, i des d’una fidelitat a la República i al país.’

Ciurana també va dir que ‘la generació que hem vingut després els hi hem d’agraïr moltes coses. Recordo per exemple la representació de l’adaptació de «Antaviana» de Pere Calders, on el català actuava com una llengua normal. Hem de recordar que era una època on un president del govern espanyol deia que no es podia ensenyar física nuclear en català.’ Ciurana va assegurar que davant del pessimisme d’avui cal tornar als clàssics: ‘Tísner, Calders i Sales ho tenien pitjor que nosaltres. I la seva actitud és una lliçó de vida, de no defallir. Aquesta és també una ambició que podem reivindicar.’

Van assistir a l’acte la filla d’Avel·lí Artís Gener, Mireia Artís, i la néta de Joan Sales, Maria Bohigas responsable de Club Editor, que va anunciar a VilaWeb la publicació de la novel·la inèdita d’en Sales l’any qu ve. Precisament, quan es va preguntar sobre la dificultat de trobar alguns volums d’aquests escriptors, de la quantitat d’obra descatalogada que existeix sobretot de Tísner i alguna de Calders, el conseller Mascarell i la comissària en van fer responsables directes els editors. I en aquell moment va saltar Bohigas visiblement molesta: ‘Un centenari no supleix les mancances del sector editorial. La culpa d’aquest volum de llibres descatalogats no és pas dels editors, sinó de la política cultural en general. Vivim una situació d’asfíxia i ens estem quedant sense aire.’ També va dir que amb la programació presentada ella no sentia emoció només expectació. Mascarell li va replicar que ell sí que sentia emoció, i que des del departament de Cultura no es podia fer una editora nacional, sinó que s’havia de donar suport perquè els editors poguessin fer la seva feina.

L’aposta virtual de les institucions

Laura Borràs va ser nomenada comissària de la commemoració de l’Any Sales, Calders i Tisner el febrer d’aquest any. I els actes no s’han presentat fins el primer de juny. La comissària va justificar la tardança explicant que les celebracions dels tres centenaris pivotaven sobre el mes del naixement de cada autor: Tísner el mes de maig, Calders al setembre, i Sales al novembre.

Fer el triplet del centenari també ha portat la comissària a oferir algunes activitats comunes. Comenta Borràs: Tots tres escriptors van néixer el mateix any, eren barcelonins, van viure l’experiència de la guerra (s’hi van allistar voluntaris) i van escriure un llibre sobre la guerra: ‘556 Brigada Mixta’ el Tísner; ‘Unitats de xoc’ el Calders; i ‘Incerta glòria’ de Joan Sales. Després van marxar a l’exili i van anar a parar a Mèxic. Encara que van tenir maneres diverses de viure l’exili.

L’eix central de l’any institucional s’ha posat en la lectura o la relectura d’aquests escriptors. Per això s’ha cercat la col·laboració de les biblioteques; s’han plantejat rutes literàries per Barcelona, s’oferiran fitxes bibliogràfiques on es destaquin les vesants menys conegudes de cada autor; tindran una presència a les escoles, s’incedirà en aquelles arts com el teatre, el cinema, la música, que han adaptat o adaptaran l’obra d’aquests escriptors…

Les diverses activitats d’àmbits diferents són la suma de moltes activitats organitzades per entitat i institucions diverses. La comissària Laura Borràs s’ha centrat en oferir una bona aportació virtual a l’Any Sales, Calders i Tísner. Per això ha presentat la web del centenari, i ha recordat que els personatges són presents en les xarxes social: han activat una pàgina de facebook conjunta de tots tres autors, així com el perfil de Twitter de cadascun d’ells: @Joan_Sales, @P_Calders i @artis_gener.

En la web s’hi troba informació de cada escriptor, amb una secció de fotografies i una hemeroteca, un espai de recursos que es poden trobar a internet, i un aplec de vídeos de personatges coneguts que llegeixen un fragment d’obra o bé que expliquen alguna anècdota o vivència dels autors. El portal també ofereix un calendari d’activitats que s’anirà actualitzant, i així mateix un bloc amb la crònica d’algunes activitats del centenari. La web disposa d’una versió per a mòbils.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any