Quins nous sacrificis demana la UE a Espanya?

  • Abaratir l'acomiadament, augmentar l'IVA, accelerar l'endarreriment de l'edat de jubilació,...

VilaWeb
Redacció
30.05.2012 - 15:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió europea donarà a Espanya una pròrroga d’un any per corregir el dèficit per sota del 3% del PIB (fins al 2014) si el govern espanyol concreta ‘nous ajustos pressupostaris’ per al 2013 i el 2014 que garanteixin el compliment del nou objectiu, segons diu en el document de recomanacions presentat. En què consisteixen aquests nous ajustos?

Reforma laboral ‘insuficient’

-Brussel·les considera ‘insuficient’ la reforma laboral aprovada al febrer per govern de Rajoy, i diu que el cost de l’acomiadament en els contractes fixos és massa alt en comparació amb els temporals.

-Demana que se suprimeixi la clàusula de revisió salarial automàtica en els convenis col·lectius.

-Troba ‘excessiu’ el període de dos anys d’ultraactivitat per als convenis i mostra dubtes sobre el sistema d’arbitratges previst en la reforma en cas de desacord.

-Diu que la reforma ‘confia massa en incentius fiscals per a la creació d’ocupació que ja han demostrat en el passat que són ineficaços’.

-Mostra dubtes sobre els nous contractes per a les pime i els de pràctiques.

-Destaca que moltes mesures de la reforma ‘tenen potencial’, però avisa que algunes altres poden generar un augment de l’atur a curt termini i de la segmentació del mercat laboral.

Més IVA i accelerar l’endarreriment de l’edat de jubilació

-Recomana que Espanya compensi la pèrdua d’ingressos amb un augment de l’IVA.

-Vol que s’acceleri l’endarreriment de l’edat de jubilació fins als 67 anys i que es rebaixin les cotitzacions socials.

-Considera que l’augment de l’IRPF va en la direcció contrària de les recomanacions de la UE i demana que se suprimeixi la deducció per habitatge, recordant que va contribuir a la creació de la bombolla immobiliària.

Anàlisi del cost-benefici de les infrastructures

-Critica la política d’infrastructures dels últims governs espanyols, sobretot pel que fa als trens d’alta velocitat, aeroports i autovies: ‘És extremament important que es faci una anàlisi transparent del cost-benefici de qualsevol projecte nou d’infrastructures’, diu.

-També critica la manca d’interconnexió amb altres estats membres i retreu que dels 48 aeroports regionals només onze tinguin beneficis.

La llei d’estabilitat pressupostària, també ‘insuficient’

-Considera que la llei d’estabilitat pressupostària és un pas positiu però insuficient per a controlar la despesa de les comunitats autònomes, i critica que prevegi ‘un període de transició molt llarg, fins al 2020’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any