La Falange es pot manifestar per Madrid exhibint banderes nazis

  • Aplega uns dos mil manifestants, segons els organitzadors

VilaWeb
Redacció
25.05.2012 - 20:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En contraposició al zel de la policia espanyola requisant estelades i xiulets als seguidors del Barça que anaven a la final de Copa, la Falange i diversos grups ultres s’han pogut manifestar aquest vespre a Madrid exhibint banderes nazis. Eren uns dos mil manifestants, segons els convocants i algunes mitjans espanyols. No hi ha hagut cap incident important, tret de moments de tensió quan els manifestants han increpat una dona per la manera de vestir. La policia ha fet marxar uns quants seguidors de l’Athletic que eren prop del recorregut de la manifestació.

Les plataformes contra el racisme i el feixisme catalana i basca, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i Sare Antifaxista havien fet un manifest avisant del perill de la manifestació.

‘Ens sembla increïble que s’atorgui al feixisme llibertat d’organitzar-se, mentre la presidenta de la Comunitat de Madrid es declara partidària de suprimir la llibertat d’expressió de les afeccions dels clubs que juguen la final’, diu el comunicat de les plataformes antifeixistes. ‘Aquesta manifestació és un insult i una amenaça, no tan sols a les afeccions catalana i basca, sinó a la gran majoria de la població de Madrid, que té un llarg historial de rebuig del feixisme i de defensa de la democràcia.’

Les raons del tribunal

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid va explicar en la sentència (pdf) feta pública per què permetia la manifestació de grups ultres. Pel tribunal, l’afirmació de la policia que aquesta manifestació és perillosa es fonamenta ‘en simples afirmacions abstractes i imprecises que no tenen una base real’ i que de fet ‘difícilment es poden imputar als organitzadors’.

També diu que ni l’hora ni el lloc del principi de la manifestació no coincideixen amb l’hora i el lloc que es jugarà el partit. Tampoc no considera que el lema de la manifestació, ‘Marxa per la unitat d’Espanya. Contra el separatisme, una bandera’, tingui ‘connotacions negatives en relació amb la final de futbol’.

Cal tenir present, nogensmenys, que la manifestació es presenta com una ‘resposta a les provocacions‘ del seguidors del Barça i de l’Athletic; i que entre els convocants hi ha, a més de la Falange, el sindicat TNS, les joventuts de la Falange, Patriotas, Plataforma Memoria y Lealtad, In Memoriam Juan Ignacio, Hermandad de la Vieja Guardia, Alternativa Española i Hermandad de Banderas de Falange.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any