Com ha de començar el procés cap a la independència?

  • VilaWeb demana a les formacions sobiranistes quin és el seu pla per emprendre el camí cap a la independència

VilaWeb
Redacció
25.05.2012 - 10:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El debat dels partits sobre el pacte fiscal es fa amb una sospita de fons: de part espanyola no hi ha ni voluntat de negociar. En totes les reunions del president Mas amb els partits hi ha hagut sobre la taula les alternatives a un fracàs de la negociació. Per això hem demanat als partits sobiranistes quin és el seu pla per emprendre el camí cap a la independència, arran de la conversa entre Artur Mas i Uriel Bertran en què Mas li va demanant com tenia pensat el procés cap a un estat propi si el pacte fiscal no arriba.

Josep Rull, secretari d’organització de CDC, diu que, com ‘ha explicat el president Mas, si la hisenda pròpia, no la podem aconseguir via pacte fiscal, l’haurem d’aconseguir per decisió pròpia. És a dir, fent un exercici unilateral de sobirania’. 

‘No podem renunciar al dret d’autodeterminació —afirma Dolors Camats, portaveu parlamentària d’Iniciativa–, i això no depèn de si fracassa el pacte fiscal o no’. A més, diu que no compten ‘que hi hagi d’haver un pla B, perquè ‘aquest esforç que fem per anar plegats a defensar un nou model de finançament, no el fem perquè fracassi’.

Anna Simó, portaveu parlamentària d’ERC, recorda: ‘Esquerra ja va dir a Artur Mas que donaria suport al concert econòmic, si no l’aigualia i si, com a pla B, tenia un referèndum d’independència’. En aquest temps, però CiU s’ha abstingut al parlament sempre que ERC ha presentat una iniciativa sobre aquesta qüestió.

Uriel Bertran, secretari general de Solidaritat, creu que si fracassa el pacte fiscal caldria aprovar ‘una llei de la independència que definís el començament de la negociació amb la comunitat internacional, amb una prospecció dels països més favorables al reconeixement del nou estat català’ i en una segona fase ‘caldria convocar un referèndum d’independència’.

‘Primer de tot cal voluntat política’, diu Albert Botran, portaveu nacional de la CUP, que considera que caldria tirar pel dret, ‘conscients que això toparà amb la legalitat espanyola’. També considera bàsics per a aquest procés ‘una mobilització popular intensa’ i que es tingui en compte ‘l’àmbit nacional complet, el dels Països Catalans’.

Notícia relacionada: Miquel Calçada: ‘El parlament ha de fer una declaració unilateral d’independència’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any