Albert Botran: ‘El procés cap a la independència ha de tenir en compte tots els Països Catalans’

VilaWeb
Redacció
25.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El debat dels partits sobre el pacte fiscal es fa amb una sospita de fons: de part espanyola no hi ha ni voluntat de negociar. En totes les reunions del president Mas amb els partits hi ha hagut sobre la taula les alternatives a un fracàs de la negociació. Per això hem demanat als partits sobiranistes quin és el seu pla per emprendre el camí cap a la independència, arran de la conversa entre Artur Mas i Uriel Bertran en què Mas li va demanant com tenia pensat el procés cap a un estat propi si el pacte fiscal no arriba.

Com ha de començar el procés cap a la independència?

Albert Botran, portaveu de la CUP:

‘Guanyar la independència és qüestió de voluntat política. Per això la primera cosa que hauria de fer el president és demostrar aquesta voluntat, com ja ha fet, per exemple, l’actual president d’Escòcia, que hi ha posat data i sense necessitat de trobar cap viarany ni de pensar que enredarà l’enemic. En segon lloc, s’ha de ser conscient que això toparà amb la legalitat espanyola: no s’ha de tenir por d’actuar-hi al marge i s’ha de voler superar-la. La legalitat espanyola en aquesta qüestió és il·legítima perquè no respecta el nostre dret d’autodeterminació.

Els altres ingredients importants són, d’una banda, una mobilització popular intensa per a guanyar un referèndum i construir un nou país, perquè això serà garantia que aquest nou país serà més democràtic i millor que no pas el que tenim ara. I en quart lloc, s’ha de tenir en compte l’àmbit nacional complet, el dels Països Catalans. En aquest sentit, un referèndum convocat exclusivament des de la Generalitat de Catalunya té limitacions. Caldria pensar a obrir algun espai perquè el referèndum i el procés cap a la independència tingués abast nacional, per exemple, involucrant-hi els municipis.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any