Notícies

Dimarts  15.05.2012  18:46

El 15-M 'condemna' la Caixa i Isidre Fainé per estafa i vulneració dels drets humans

Fan un 'judici popular' davant les torres de l'entitat a la Diagonal · La policia acordona l'accés al edificis

Men?ame
 

Centenars de manifestants del 15-M s'han aplegat aquest vespre davant de les torres de la Caixa, a l'avinguda Diagonal de Barcelona, enmig d'un important desplegament d'agents antiavalots dels mossos d'esquadra. Hi han arribat en una marxa des de la plaça de Francesc Macià que ha fet tallar el trànsit de la Diagonal en aquest tram una estona. Hi han fet diversos actes de protesta i de commemoració del primer aniversari del 15-M. En un 'judici popular simbòlic' a aquesta entitat bancària, han condemnat el president Isidre Fainé per ser un dels principals responsables de la crisi (vídeo).

Batejades pel moviment del 15-M com a 'torres Mordor', els dos edificis de la Caixa han estat l'escenari d'un 'judici popular' als seus dirigents. Pel 'tribunal' hi han passat diversos testimonis, representants de plataformes com la dels afectats per les accions preferents, els afectats per la hipoteca, Repsol Mata, Aigua és vida, Roba neta, Banca armada i l'Auditoria del deute. Tots ells han exposat les responsabilitats que consideren que té la Caixa en la crisi. Finalment, han condemant simbòlicament els seus dirigents per estafa i vulneració de drets humans.

Una 'missa indignada'

Uns quants centenars de manifestants s'han concentrat a migdia davant la seu del PP a Barcelona, on han escenificat una missa per la 'defunció de l'educació pública'. És una de les accions d'avui, quan fa un any del moviment del 15-M. Aquest primer aniversari havia començat a les vuit amb protestes i accions reivindicatives en entitats bancàries, sobretot al centre de Barcelona, per criticar els desnonaments i demanar la dació en pagament per als afectats per la hipoteca.

Centenars de persones, així, han protestat davant de seus de CatalunyaCaixa, Caixa Penedès, Unnim i Bankia, on han intentat negociar amb els responsables la dació en pagament d'alguns afectats. Precisament, un grup s'ha instal·lat davant una seu de Bankia a l'avinguda del Paral·lel, on s'ha aconseguit que es negociï aquesta mesura amb nou famílies.

A la seu de CatalunyaCaixa, Ada Colau (entrevista), portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), s'ha reunit durant un quart d'hora amb els serveis jurídics de l'entitat, que han recollit els quaranta-set casos exposats per l'associació i han comunicat que tindran resposta en uns deu dies. Colau ha assenyalat a les entitats bancàries com a principals responsables de la crisi i ha demanat que es respecti el dret de l'habitatge atorgant una segona oportunitat als afectats. Ha demanat que es reguli el lloguer social assequible, s'aturin els desnonaments, es creï una banca pública i que s'apliqui la dació en pagament.

Paral·lelament, a les nou del matí un altre grup ha sortit de la plaça de Catalunya de Barcelona per presentar a la Fiscalia Superior de Catalunya totes les firmes d'adhesions a la denúncia presentada el 21 de març, on es demana que obri diligències per un possible delicte en l'àmbit de la gestió pública de la sanitat a Catalunya. Davant la seu de la fiscalia s'ha fet una acció al carrer.

Les marxes del matí, que en certs moments han tallat el trànsit d'algunes vies, s'han acabat a la plaça de Catalunya. Des d'aquí, a migdia ha sortit la manifestació estudiantil fins a la seu del PP al carrer Urgell de Barcelona.

A Girona, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i membres del 15-M han reclamat a Bankia que, tenint en compte la gran quantitat de diners públics que és a punt de rebre, aturi els desnonaments pendents i que apliqui la dació en pagament retroactiva de totes les famílies que han perdut les seves llars. Una trentena de persones s'ha presentat al matí a l'oficina central de Girona i ha demanat de parlar amb el director: 'Hem sabut que això ara és de tothom, i venim a demanar-vos si podeu preparar unes taules i cadires' per treballar contra els desnonaments, ha dit la portaveu, Marta Afuera. Després de parlar amb el director, han omplert les finestres amb flors i pancartes a favor de la dació en pagament i han ballat la cançó d'Aretha Franklin 'Think'. A més, dues noies s'han encadenat dins una oficina de la Caixa.

Entrevista amb Ada Colau: 'Exigim que els pisos de Bankia passin a lloguer social'

El 15-M entra als estudis de Catalunya Ràdio i RAC-1 i hi llegeix un manifest

Men?ame