Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  09.05.2012  22:16

El govern espanyol nacionalitza Bankia

Transformarà els 4.465 milions del FROB en accions que controlarà l'estat · Afirma que hi aportarà 'el capital que sigui estrictament necessari' per sanejar-la

Men?ame
 

El Ministeri d'Economia i Competitivitat espanyol ha anunciat de forma oficial que nacionalitza parcialment Bankia mitjançant la conversió de les participacions preferents que posseeix del FROB a la matriu del banc, BFA, en accions que controlarà l'estat (comunicat, pdf). Ha fet l'anunci després que el consell d'administració ho hagi sol·licitat a indicació del nou president, José Ignacio Goirigolzarri.

El valor nominal de les participacions del FROB és de 4.465 milions d'euros. D'aquesta manera, l'estat serà titular indirecte d'un 45% del capital de Bankia, és a dir que adquireix el seu control. El ministeri assegura que hi aportarà el capital que sigui 'estrictament necessari'.

El nou president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, havia proposat la nacionalització del banc per l'estat unes hores abans el mateix dia que ha pres possessió de la presidència en substitució del dimitit Rodrigo Rato. En la reunió del consell d'administració de Banco Financiero y de Ahorro (BFA), matriu de Bankia, Goirigolzarri ha proposat la conversió del diners que va rebre del FROB en accions.

El Banc d'Espanya (BE) ha emès un comunicat confirmant la petició de Bankia i recorda que la conversió en accions dels diners del FROB ha de ser autoritzada per ell i per les autoritats competents espanyoles i comunitàries. El BE diu que 'els esdeveniments de les últimes setmanes i la incertesa creixent sobre el futur de l'entitat ha fet aconsellable anar més enllà dels plans previstos i plantejar l'aportació de recursos públics per accelerar i incrementar el sanejament'.

El BE aprofita per mirar de calmar els clients i els mercats: 'BFA-Bankia és una entitat solvent que continua funcionant amb absoluta normalitat i els seus clients i dipositants no han de tenir cap motiu de preocupació'.

L'estat tindrà un 45% del capital, i el restant quedaria en mans de les set caixes que es van fusionar, entre les quals Bancaixa i Caja Madrid, les dues majoritàries.

Mentrestant, la cotització de Bankia es continua enfonsant a la borsa i les seves accions han perdut un 5,84% al tancament de la sessió.

Informació relacionada: Preguntes i respostes sobre la nacionalització de Bankia

Goirigolzarri, un dels prejubilats més ben pagats, pot substituir Rato