Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  07.05.2012  20:16

La dreta renuncia a formar govern a Grècia per manca de suport

Després de Nova Democràcia, correspon a Syriza, la coalició de l'esquerra radical, de provar de pactar un govern

Men?ame
 

El dirigent del partit Nova Democràcia, Antonis Samaras, guanyador amb una escassa majoria de les eleccions parlamentàries gregues, ha vist que no podia aconseguir el suport per formar un govern de coalició i ha anunciat la intenció de renunciar a l'encàrrec de formar govern que aquesta mateixa tarda li havia fet el president, Karolos Papoulias. Samaras tenia tres dies per aconseguir un pacte d'investidura.

La ND dretana i els socialistes del PASOK, que han dominat el panorama polític grec aquestes dècades, s'han quedat a dos escons dels 151 necessaris per a la majoria absoluta i no troben cap suport.

Vista la renúncia de Samaras, li tocarà ara al dirigient de la coalició de de l'esquerra radical Syriza, Alexis Tsipras, que va ser la segona més votada, de mirar de formar govern. Si no hi reïx, haurà de provar-ho Evangelos Venizelos, del PASOK; i si no se'n sortís, Papoulias hauria de convocar eleccions novament.

Avui mateix, el dirigent d'Esquerra Democràtica, Fotis Kouvelis, ja havia anunciat que el seu partit no se sumaria pas a una coalició de govern que donés suport al rescat financer internacional que defensen ND i el PASOK. 'Descartem de participar en un govern PASOK-Nova Democràcia. Sí que participaríem en un govern de coalició amb altres forces progressistes', ha dit. 

Grècia vota contra la política europea i els partits tradicionals

Aquesta ha estat una nit de canvi radical en la política grega. Els dos grans partits fins ara han perdut tants vots, que tot apunta que no podran formar govern.

La Nova Democràcia obté més diputats mercès a haver guanyat a gairebé tota la Grècia continental rural i a la peculiar regla electoral grega que atorga 50 diputats automàtics al partit més votat. Tindrà 108 diputats (que en serien 58 sense els 50 directes; ara en tenia 72), però ha baixat del 33% dels vots, obtinguts el 2009, al 19%. Els seus dirigents han fet una crida a formar un govern pro europeu, si bé, en vista dels resultats, caldrà canviar, diuen, les condicions del rescat grec. 

La derrota del PASOK és enorme. El 2009 va guanyar clarament les eleccions, amb més del 43% dels vots, i ara tot just ha arribat al 13%. I Syriza (coalició d'esquerra radical formada pels eurocomunistes, uns quants grups radicals, ecologistes, pacifistes i verds i ex-membres del PASOK), ha esdevingut la segona força del país: el PASOK tindrà 41 diputats (en tenia 129) i Syriza, 52 (en tenia 11). En les eleccions del 2007 Syriza va aconseguir el 5% dels vots, i ara en té el 16,7%.

En quart lloc hi ha el nou Partit dels Grecs Independents, que ha aconseguit 33 diputats (en tenia 11). És un partit de dreta, dirigit per ex-membres de Nova Democràcia contraris també a la política europea.

El cinquè lloc l'ocupa el Partit Comunista Grec. Els comunistes tenien 21 diputats i han passat ara a 26.

Una altra gran sorpresa de la jornada electoral ha estat la irrupció dels nazis de l'Aurora Democràtica, que tindran 21 diputats al parlament grec, després d'haver fet una campanya duríssima contra els immigrants i contra Europa. 

L'Esquerra Democràtica tanca la llista de partits amb diputats electes: 19 (en tenia 11).

Ara com ara, doncs, els partits del govern, partidaris de les reformes europees, sumen 149 escons, l'esquerra contrària a les reformes europees en suma 97, la dreta contrària a les reformes 33 i l'extrema dreta, 21. Amb la qual cosa els contraris a les reformes proposades per Europa sumen dos diputats més que els partits favorables a aquesta reforma.

Un resultat ajustat que no tradueix en escons, amb tot, la realitat del país. Perquè si a Nova Democràcia se li resten els cinquanta escons directes, resulta que un 68% del vot popular va als partits contraris a les reformes europees. És significatiu en aquest sentit que el vot dels tres grups de l'extrema esquerra supera el 30%.

Men?ame