Els independentistes guanyen les eleccions municipals a Escòcia

  • Els laboristes, primera força a Anglaterra i Gal·les · El conservador Boris Johnson manté la batllia de Londres

VilaWeb
Redacció
05.05.2012 - 10:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit Nacional Escocès (SNP) del primer ministre d’Escòcia Alex Salmond ha estat la formació més votada en els comicis municipals. Per darrere seu, el Partit Laborista, que ha estat primera força a Anglaterra i Gal·les. Són els dos partits que han obtingut millors resultats en uns comicis en què David Cameron i el govern britànic han rebut un revés. L’únic consol per als conservadors ha estat mantenir la batllia de Londres, amb Boris Johnson al capdavant.

L’SNP ha obtingut 424 regidors (57 més), un augment considerable, si bé no ha pogut aconseguir la batllia de Glasgow, una de les principals ciutats, on els laboristes han obtingut majoria absoluta. Alex Salmond destaca que la formació independentista ha fet grans avenços, aconseguint la majoria absoluta en consistoris com els de Dundee o Angus. ‘Ho hem fet encara millor que el 2007’, i ha dit que la seva formació havia aconseguit d’augmentar el nombre de regidors estant en el govern, contràriament al que ha passat amb conservadors i liberaldemòcrates.

A la capital escocesa, Edimburg, l’SNP ha obtingut 18 regidors, mentre que els vencedors han estat els laboristes, amb 20. El Partit Conservador ha mantingut els 11 que tenia, i els liberaldemòcrates s’han amb tan sols tres regidors.

Els laboristes guanyen força a Anglaterra i Gal·les

El Partit Laborista ha obtingut 394 regidors a Escòcia i ha estat el més votat a la gran majoria de circumscripcions d’Anglaterra (1188 regidors) i Gal·les (576 regidors), obtenint 800 regidors més que no tenia. Rere seu, el partit conservador, que ha perdut uns 400 regidors. I els liberaldemòcrates, que han perdut 336 regidors. En quart lloc, a Anglaterra i Gal·les se situa l’SNP, que ha guanyat 57 regidors.

El conservador Boris Johnson manté la batllia de Londres

Els laboristes s’han beneficiat en bona part del càstig de la ciutadania al govern de coalició britànic. L’únic que ha permès als ‘tories’ de salvar la derrota davant els laboristes a tants municipis ha estat la victòria del conservador Boris Johnson a Londres. Al principal bastió britànic, el Partit Laborista ha estat el segon més votat, seguit pel Partit Verd, el Partit Liberaldemòcrata, l’euroescèptic Partit Independent del Regne Unit, i l’ultradretà Partit Nacional Britànic.

Johnson s’ha imposat per la mínima al laborista Ken Livingstone, que no ha pogut acabar de completar l’èxit del seu partit. Ara, els laboristes s’han fet amb el control de l’Assemblea de Londres, el ple de regidors de l’àrea metropolitana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any