Núvol prorroga la descàrrega de ‘El cotxe’ de Toni Sala fins el 29 d’abril

  • Els lectors tindran temps fins diumenge per subscriure’s a 'Núvol' i descarregar-se el primer e-single de la literatura catalana

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest Sant Jordi Núvol ha publicat el primer volum de la seva biblioteca digital.

 

El primer número de la col·lecció és ‘El cotxe’ de Toni Sala, una narració inèdita mai publicada en paper, d’una extensió de quaranta pàgines, que constitueix el primer e-single de la literatura catalana. El disseny de coberta de la nova col·lecció s’ha inspirat en el clàssic disseny tipogràfic de la Biblioteca Catalònia, que va publicar autors catalans els anys vint i trenta. També s’hi inclou, a tall ornamental, la caplletra de Junceda amb què s’il·lustra la secció Punt de Llibre de Núvol. Ens ha semblat que podíem fer un pas cap endavant cap a la digitalització sense renunciar a la tradició i a un llegat que deixem enrere però no oblidem.

‘El cotxe’ narra la iniciació sexual d’un jove universitari de Girona, que manté una relació amb una jove empordanesa. Toni Sala evoca de manera magistral una època, la de l’eclosió de la sida, en què la por al contagi s’afegia a les inseguretats de qualsevol jove davant la sexualitat. Toni Sala explora aquell punt de fusió en què el paisatge exterior, descrit com sempre de manera magistral, es barreja amb l’interior dels personatges. Toni Sala ha escrit una petita joia, que alguns lectors ja han pogut celebrar. Josep M. Fonalleras ha piulat a Twitter que “El cotxe de Toni Sala és una vibrant evocació d’èpoques pretèrites, quan no sabíem res de res. Ara tampoc, però sabem evocar-les”. L’escriptor Joan Todó, autor d’A butxacades (LaBreu) ha dit: “El conte de Toni Sala m’ha agradat molt, realment és magnífic. És un magnífic viatge al temps dels amors ridículs”. El narrador Pere Guixà ha confessat que “després de llegir aquest conte miraré d’una altra manera els cotxes aparcats als vorals del Cap de Creus”. Marina Espasa, autora de La dona que es va perdre (Empúries) també ha llegit el conte de Toni Sala i n’ha fet aquest tuit: “Amb un sol cop d’ull al paisatge, passen vint anys i creixen plantes dins un cotxe”. El poeta Narcís Comadira, que acaba de publicar ‘Lent’ a Edicions 62, diu del conte de Toni Sala que El cotxe aporta “una gran profunditat en l’anàlisi d’una passió, formalització sense fissures, xarxa de precisió que t’atrapa i commou. Un gran text”. El poeta Albert Roig, autor de La tempesta (Edicions 62) també ha tingut l’oportunitat de llegir ‘El cotxe’ abans de la seva publicació i en parla en aquests termes: “El cotxe és un diàleg de l’ànima i el cos, Toni Sala l’ha escrit conduint un cotxe a la nit, amb una mà al volant i l’altra al canvi de marxes, on tot és dit tal com raja, sense segones intencions, tant de debò que no sabem on acaba la realitat (del cos, el savi) i on comença la ficció (de l’ànima, la beneita)”. Vicenç Pagès ha celebrat també la publicació d’El cotxe: “A partir del record d’un envoltori abandonat en un cotxe, Toni Sala fa tota una reconstrucció moral. M’ha agradat”. Perejaume, pintor i poeta que acaba de guanyar el Premi de la Crítica Catalana amb Pagèsiques (Edicions 62) també ha llegit l’e-single de Toni Sala i ens diu: “En Toni Sala és un escriptor. Escriu escriptura que no és poca cosa”. El traductor i escriptor Carles Miró també n’ha tret punta: “Ser jove és ficar-hi només la punteta i pensar que era fins al fons. El cotxe de Toni Sala és bo i gratis”. Josep Lluch Puig, editor de Proa, ha dit que ‘El cotxe de Toni Sala és un conte excel.lent que capta l’amor vist de lluny i de prop”. Finalment, l’escriptor o enigmista Màrius Serra ha celebrat així la publicació del primer e-single català a La Vanguardia, “un relat sobre la iniciació sexual d’un jove universitari gironí que, atesa la seva longitud, només es podrà llegir en versió digital”.

Núvol ha posat a lliure disposició dels lectors el primer e-single de la literatura catalana perquè se’l descarreguin entre el 19 i el 23 d’abril. Ara, atenent a l’interès generat per la difusió de Núvol als mitjans, prorroguem el període de descàrrega fins al diumenge 29 d’abril. La descàrrega és gratuïta per a tots aquells que se subscriguin a la newsletter de Núvol.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any