Guia actualitzada de la insubmissió als peatges #novullpagar

  • 'Si et trobes en aquesta situació truca immediatament al 112 o al 088 i comunica la situació perquè els Mossos d'Esquadra t'assisteixin'

VilaWeb
Redacció
30.04.2012 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La campanya #novullpagar convida els conductors a fer insubmissió als peatges pel greuge comparatiu amb els altres territoris de l’estat espanyol. Els promotors denuncien que els catalans continuen pagant unes infraestructures que ja fa temps que han estat amortitzades. Per això ofereixen una Guia legal als conductors que vulguin dir #novullpagar. Us l’adjuntem a continuació (actualitzada el 29.4.2012 a les 21.56).

 Guia legal de #novullpagar

Només t’has d’identificar davant d’un agent de la autoritat que t’ho requereixi (Mossos d’Esquadra), per tant si els treballadors de l’autopista et demanen el DNI, nega-t’hi. Tens dret a NO identificar-te davant del personal d’Abertis.

1– Quan diguis ‘No Vull Pagar’ i et neguis a pagar un peatge, el personal d’Abertis només pot anotar la matrícula del vehicle –cosa que no té cap efecte- i, tot seguit, obrir-te la barrera per deixar-te marxar. És igual si el senyal lluminós de la concessionària està en verd o vermell. Aquest senyal lluminós no és un semàfor i només indica si s’ha pagat el peatge o no, i no està regulat pel Reglament de circulació. No et poden posar cap multa per no pagar, tant si passes el senyal lluminós en verd com en vermell.

2– El Servei Català de Trànsit i els Mossos d’Esquadra NO consideren infracció negar-te a pagar un peatge, no et poden multar perquè aquesta acció NO està contemplada al Reglament General de Circulació com a infracció.

3– Els empleats de l’autopista que intentin retindre’t o bloquejar-te a la barrera estan cometent un delicte penal de detenció il·legal castigat amb multa de 3 a 6 sis mesos segons l’article 163.4 del Codi penal espanyol si ho comuniquem a l’autoritat pública. En cas que et retinguin per coaccionar-te a pagar sense presència policial estan cometent 2 delictes penals: coaccions (castigat amb la pena de presó de 6 mesos a 3 anys o de multa de 12 a 24 mesos segons l’article 172.1 del Codi penal espanyol) i detenció il·legal (castigat amb la pena de 4 a 6 anys de presó segons l’article 163.1 del Codi penal espanyol).

4– Si et trobes en aquesta situació truca immediatament al 112 o al 088 i comunica la situació perquè els Mossos d’Esquadra t’assisteixin i procedeixin a identificar l’empleat de l’autopista que ha comès aquests delictes en contra teva per poder-lo denunciar.

5– La Concessionària només et podrà reclamar el pagament del deute/peatge via notificació si tu t’has identificat amb el DNI, però mai per via penal, perquè no hi ha delicte. El més probable, però, és que mai et reclamin res, perquè no et poden identificar i perquè els surt més car reclamar que el preu del peatge (i ja som centenars de persones que fem #novullpagar).

—————————–

Els peatges són zones habilitades per parar el cotxe, això vol dir que si no et deixen o no pots passar la responsabilitat no és teva. No és ni una parada, ni un estacionament, és una detenció.

Les autopistes són béns de domini públic i d’ús públic però amb unes restriccions temporals d’aquest ús públic regulades mitjançant una concessió administrativa per a la seva construcció i explotació a una empresa privada (no queda clar si es pot gravar) si graveu, no us graveu a vosaltres.

Sempre has de dir que estàs gravant, (segons la llei de protecció de dades).

Els treballadors no tenen la culpa de res, sigueu respectuosos!!

Cal denunciar actitut passiva dels mossos, no poden ser còmplices de l’empresa, si ho fan cal denunciar-los també a ells per omissió del deure.

—————————–

Preguntes i respostes:

–Pots passar amb el semàfor vermell?

El semàfor no ha d’estar en verd. No és un semàfor tal i com es defineix en el codi de circulació. 

–Per una sanció administrativa entres a la llista de morosos?

Si tenen les teves dades et demanaran que paguis per via administrativa. Si no pagues, el següent pas és demanar-ho per via civil. En aquest cas, si no paguessis, llavors sí que et podrien posar en la llista de morosos.

–Fins quants cops pots passar? Cada cop que passes et poden denunciar?

Pots passar tants cops com vulguis. Posar una demanda via civil costa entre 150€ i 200€,  per reclamar petites quantitats no els hi surt a compte, en canvi si el deute és important el més probable és que engeguin el procés de reclamació. Tot i així ens reclamarien l’import que hauríem de pagar si abonéssim el peatge, en cap cas ens reclamarien més.

–Poden fer una denuncia conjunta amb tots els que passem dient #novullpagar? I si és així, quines conseqüències puc tenir?

No poden fer-ho, les demandes s’han de posar al domicili del demandat.

(Font: proupeatges.cat)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any