Setmana Santa: dies de processons

  • De Perpinyà a Sineu i d'Alcoi a Girona, passant per Verges, l'Alguer i molts llocs més, hem fet un recull de les processos més notables d'aquests dies

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquests dies de Setmana Santa hi ha processons a molts indrets del país. Tot seguit fem un recull de les més notables. De les del Divendres Sant, la més antiga es la de la Sanch de Perpinyà, amb gairebé sis segles d’història. Per les portes de l’església de Sant Jaume passa el condemnat, tot de vermell, envoltat dels penitents negres encaputxats, acompanyats del so incessant d’una campaneta. Els segueixen al ritme dels tambors els ‘misteris’, les figures processionals de Crists i Marededéus dels Dolors.

També és molt singular la del Sant Enterrament de Sineu. A la de Tarragona, una de les més multitudinàries, hi prenen part onze mil confrares. La de Castelló de la Plana i els actes que es fan a Sagunt han estat declarats d’interès turístic. I a Girona és un espectacle veure els Manaies executant l’estrella i la roda durant la processó del Divendres Sant. A l’Alguer també són molt seguides les processons de Setmana Santa i la cerimònia del desclavament.

Les processons de l’Encontre

Diumenge es fan per tot el país escenificacions (tant processons com representacions de caire teatral) de l’Encontre del diumenge de Resurrecció o de Pasqua. La processó de l’Angelet d’Ascó, el Cant de l’Àngel d’Olot i de Blanes, l’Angelet de la corda d’Alfarrasí o la recitació de les desmes i la trencada del càntir a Flix o la processó dels Xiulitets d’Alcoi. Recorden la trobada de la Mare de Déu amb Jesús després de la resurrecció d’aquest. La processó de l’Angelet d’Ascó (Ribera d’Ebre) es tracta d’una variant exclusiva de les processons de l’Encontre que se celebren per tot el país. Tot i dir-se processó, no ho és. Es tracta, doncs, d’una representació parateatral que se celebra des de fa anys i panys (la tradició oral es remunta, de fet, a més de cent anys).

L’Angelet de la Corda d’Alfarrasí (Vall d’Albaida) és l’últim acte de la setmana santa. De bon matí, a dos quarts de nou del matí, les figures de la Mare de Déu Dolorosa i de Jesús, es troben a la plaça Major. És aleshores quan una xiqueta aparta el vel negre que cobreix el rostre de la Mare de Déu, anunciant així la resurrecció de Jesús, mentre el cel s’omple de coloms i globus de colors.

A Alcoi se celebra, el diumenge de Glòria de bon matí, la processó dels xiulitets, que és la processó de l’Encontre. Quan el Nostre Senyor i la Mare de Déu es troben, tots els assistents es posen a bufar uns xiulits que porten preparats per a aquest esdeveniment, que són uns botijons menuts plens d’aigua.

A més d’aquestes processons, avui a la nit moltes esglésies cristianes del país acullen un ritus que consisteix a encendre un foc amb què es vol simbolitzar la resurrecció de Jesús. Aquest ritus, juntament amb les processons, posa el punt i final a la Setmana Santa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any