El pressupost espanyol ‘no agrada gens’

  • Els partits, indignats per l'impagament del deute pendent, el qualifiquen d'il·legal · La inversió real a Catalunya cau un 7,7%

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.04.2012 - 15:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pressupost espanyol presentats avui pel govern espanyol han indignat tots els partits catalans, que l’han qualificat d’il·legal perquè no inclou els diners que preveu la disposició addicional tercera de l’estatut ni els deutes pendents de l’estat amb Catalunya. El portaveu del govern català, Francesc Homs, ha dit que aquests comptes no li agradaven gens a l’executiu.

‘No hi són comptabilitzats els deutes pendents amb Catalunya, que era un compromís del PP. Ara tenim dos mesos de coll en els quals el govern de la Generalitat aprofitarà els recursos polítics perquè quedi consignat allò que es deu a Catalunya’. Això sí, Homs ha desvinculat aquesta qüestió dels possibles pactes amb el PP al parlament. ‘Ens costaria imaginar que el responsable d’això sigui el Partit Popular de Catalunya’, ha remarcat.

El portaveu ha recriminat al govern espanyol que no inclogui els deutes que té l’estat amb Catalunya ni tampoc la disposició addicional tercera referent al 2009, uns 219 milions d’euros. A més, ha retret a Mariano Rajoy que no s’atreveixi a rebaixar el sou dels funcionaris i en canvi sí qe toqui les polítiques socials, com la dependència, i la inversió en transport públic.

Macias: ‘La inversió real cau un 7,7%’

El portaveu de CiU en infraestructures a Madrid, Pere Macias, ha quantificat la inversió real del pressupost generals de l’estat a Catalunya en un 11,1% del PIB, 7,7 punts per sota del que marca l’estatut en relació al pes de Catalunya al conjunt del PIB estatal, un 18,8%. Segons Macias, aquests són uns mals pressupostos perquè fins i tot rebaixen la importància d’infraestructures com el corredor ferroviari mediterrani, que ‘ja no és ni tan sols una prioritat’. El portaveu econòmic de CiU, Josep Sánchez Llibre, ha afegit que són uns pressupostos poc rigorosos que tampoc no inclouen els 1.076 milions de la disposició addicional Tercera dels anys 2008 i 2009.

ERC anima tots els partits catalans a votar-hi contra

Per la seva banda, el El diputat d’ERC al congrés Alfred Bosch també ha alertat que no s’inclou al pressupost espanyol cap partida de la disposició addicional tercera. ‘Es tracta dels pitjors pressupostos des de la restauració de la democràcia’, ha etzibat Bosch, animant a tots els partits catalans a votar contra els comptes.

Per ERC, els comptes presentats són uns pressupostos de guerra, perquè preveuen un augment de les partides en matèria de defensa i interior, mentre disminueix la inversió en polítiques socials.

Segons Bosch, després de saber les dades dels comptes que el govern espanyol ha previst per a Catalunya, el projecte de pacte fiscal ha quedat ferit, perquè confirma les sospites que ERC tenia en relació a l’incompliment de la disposició addicional tercera.

PSC: ‘El pressupost és il·legal’

El diputat del PSC a Madrid Joan Rangel ha qualificat d’il·legals els pressupostos, i recorda que els comptes incompleixen l’estatut, que estipula que la inversió en infraestructures s’ha de situar d’acord amb el pes de Catalunya al PIB, i en comptes de ser del 18,5% “es queden en un 11%”. “Hi ha una diferència de més de 900 milions d’euros que haurien d’haver estat assignats a Catalunya, i no hi són, i per tant són il·legals”, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any