Els rebels tuaregs continuen l’ofensiva a l’Azawad i capturen la ciutat de Timbuctu

  • El militar al capdavant del cop d'estat de dimecres passat a Mali anuncia el restabliment constitucional coincidint amb l'avanç dels independentistes

VilaWeb
Redacció
01.04.2012 - 11:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els rebels tuaregs del Moviment Nacional d’Alliberament de l’Azawad (MNLA) continuen l’ofensiva llampec que van començar divendres a la meitat nord de Mali i assetgen l’últim bastió de l’exèrcit malinès a la regió, Timbuctu. Situada just al límit sud del desert del Sàhara, és un dels principals objectius dels tuaregs, que des de divendres han ocupat les principals ciutats de la zona (Kidal i Gao, ahir mateix) aprofitant la confusió generada arran del cop d’estat militar de dimecres passat a Mali. La cadena al-Jazeera i uns quants testimonis sobre el terreny donen per fet que l’estratègica ciutat ha caigut en mans de l’MLNA, després de fugir-ne l’exèrcit.

Dimecres passat, un autodenominat Comitè Nacional per la Restauració de la Democràcia i l’Estat (CNRDR) va prendre el poder del país i va deposar el govern d’Amadou Toumani Touré a Bamako, acusat d’haver fracassat justament en la temptativa d’aturar la rebel·lió tuareg a la regió de l’Azawad. Els militars sediciosos van prometre lliurar el poder a un president democràticament electe tan aviat com el país es reunifiqui i no se n’amenaci la integritat.

Restabliment de l’ordre constitucional

La cara visible del cop militar perpetrat dimecres passat, el capità Amadou Sanogo, ha comparegut avui a la premsa per reiterar el compromís amb el restabliment de les institucions democràtiques i la constitució malinesa de 1992. Sanogo, president del CNRDR, l’organisme creat pels sediciosos per substituir el govern legítim del president Amadou Toumani Touré, ha assegurat que s’organitzarà un lliurament del poder als civils: ‘Tenim el solemne compromís de restablir, des d’avui, la constitució del 25 de febrer de 1992 i les institucions de la república.’ Per això, ha explicat Sanogo, s’ha arribat a un acord per consultar amb les forces polítiques la creació d’un organisme de transició ‘per a organitzar eleccions pacífiques, lliures, obertes i democràtiques en què no participarem’.

La revolta tuareg a l’Azawad

Un dels arguments dels sediciosos per dur a terme el cop d’estat era l’escassetat d’equipaments i de provisions que l’exèrcit diu que patia en l’ofensiva contra l’aixecament tuareg a l’Azawad, encapçalada per l’MNLA. Aquest aixecament ha aconseguit obtenir el control de més del 60% de la zona i reclama el reconeixement de la independència d’aquest territori desèrtic.

En l’ofensiva actual, se sospita que els tuaregs han unit esforços amb un grup fonamentalista islàmic que actua a la zona, lligat a la branca magribina de la xarxa al-Qaida.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any