Vic i Elx, capitals del cap de setmana de Rams

  • El Mercat del Ram de Vic preveu acollir més de tres-centes mil persones

VilaWeb
Redacció
31.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Elx i Vic són les dues capitals del Diumenge de Rams. Elx amb la Processó de les Palmes i Vic amb el tradicional Mercat del Ram. Dues festes ben diferents que tenen milers de visitants i les palmes de protagonistes. Tot i que aquests últims anys, el Mercat del Ram de Vic ha recuperat els seus orígens de mercat agrícola i ramader i dedica una atenció especial al bestiar i sobretot als espectacles de cavalls. Dites ‘Diumenge de Rams, que no estrena no té mans’ ja no diuen res a molta gent, però en canvi aquestes festes populars cada vegada tenen més seguidors.

El Mercat del Ram

Aquest cap de setmana la ciutat de Vic s’omple de gom a gom. La recuperació dels orígens agrícoles i ramaders han revitalitzat aquesta festa que cada any presenta novetats i nous alicients, sense desmerèixer el mercat de les palmes i palmons que es fa el dissabte. Enguany el Mercat també es fa coincidir amb la Fira Lactium de formatges artesans

El diumenge al matí  es celebra el XVI Concurs Català de la Raça Frisona i la batuda amb potes, però també hi haurà vols amb globus, mostra gastronòmica, trobada de caricaturistes i activitats de tota mena (podeu consultar el programa sencer). Cal resaltar les activitats eqüestres, que cada cop tenen més rellevància.

Els organitzadors del tradicional enlairament de globus han acordat amb l’ANC que tots els globus portaran una estelada a la cistella. Durant el dissabte i el diumenge hi haurà enlairaments al matí i a la tarda. 

La Processó de les Palmes a Elx

La ciutat d’Elx produeix al cap de l’any vora 100.000 palmes llises que es venen a tot el país, i que s’exporten sobretot a Alemanya, Espanya, França i Itàlia. Al Regne Unit, on també n’adquireixen, les prefereixen verdes, sense el tractament que les fa blanques. A més, se’n fan unes 8.000 més de trenades artesanalment. El comerç de la palma blanca està documentat des del 1429.

Tota aquesta producció tradicional es reflecteix en la Processó de les Palmes  de Diumenge de Rams, que aplega milers de participants en la primera celebració de la Setmana Santa i que està documentada des del 1371, quan el Consell de la Vila s’uní a la festivitat repartint almoines. La processó, que commemora l’entrada triomfal de Jesucrist a Jerusalem, ha comptat sempre amb una gran participació i ha esdevingut una de les manifestacions il·licitanes més característiques i multitudinàries. L’any passat, la policia local va parlar de 35.000 persones en l’anomenada ‘processó de la burreta’. Divendres i dissabte anteriors s’instal·la a diversos punts de la ciutat el Mercat de la Palma Blanca, un mercat on es poden adquirir les palmes que es lluiran a la processó.

Aquesta manifestació religiosa té la declaració de Festa d’Interés Turístic Internacional des del 1997.

A més de la processó, les palmes protagonitzen un concurs organitzat per la Junta de Confraries i Germandats de la Setmana Santa, en què competeixen reproduint figures complexes relacionades amb els actes religiosos o amb monuments i tradicions d’Elx. L’Ajuntament d’Elx ha creat a l’Hort de Sant Plàcid (Museu del Palmerar) un Taller d’Artesania de la Palma Blanca per donar continuïtat a les tradicions i als oficis relacionats amb el palmerar elxà.


 

 


Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any