‘Podem canviar la política’

  • Noies i nois del Baix Llobregat reivindiquen el paper dels Consells d'Infants · Són grups de nens i nenes promoguts per la Diputació de Barcelona que tenen incidència directa en la política municipal · Reportatge en vídeo de la trobada a Sant Joan Despí

VilaWeb
Redacció
28.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La ingenuïtat i la innocència dels infants és, sovint, reveladora. I no deixen de veure que la política actual no acaba de resoldre els problemes de la gent, o que els governants no sempre compleixen les promeses que fan. Es veuen capaços de canviar la política i no claudiquen com els adults. ‘Com que la política està malament, nosaltres podem ajudar-hi i canviar-la’, diu la Catalina. ‘Encara que els adults no s’ho creguin, els infants podem tenir bones idees, però passa que no en tenim gaires oportunitats’, hi afegeix la Júlia. La Catalina i la Júlia, d’onze anys, són conselleres del Consell dels Infants de Cornellà de Llobregat i entenen que la seva opinió compta i que hauria de ser escoltada, si més no. I ara, en un moment de descrèdit de la política, més que mai.

Aquest cap de setmana els seixanta joves consellers dels municipis del Baix Llobregat es van aplegar a Sant Joan Despí per parlar del seu paper en la societat i per incidir en els municipis respectius, en una jornada dedicada al periodisme i als mitjans de comunicació. ‘Si hem de fer de polítics, també hem de dominar els mitjans perquè ens escoltin’, argüia en Pau, de Sant Feliu. En aquest reportatge en vídeo, els joves consellers raonen sobre la política actual i reivindiquen la seva veu.

Durant la jornada, similar a les que els consells fan periòdicament a punts del territori diversos, els nens van fer tallers de televisió, ràdio, publicitat i interpretació. Davant i darrere de les càmeres van enregistrar un reportatge de televisió sobre la jornada (vegeu-lo íntegre), un espot publicitari –dos tallers en què va participar VilaWeb– i dues falques de ràdio.

Els Consells dels Infants són grups de joves de deu anys a tretze, esperonats pels ajuntaments i que, a la demarcació de Barcelona, tenen el suport de la Diputació a través de la Xarxa de Projectes de Participació Infantil de l’Àrea de Coneixement i Noves Tecnologies, que aplega vint-i-set consells. La dinàmica de treball és senzilla: els joves es reuneixen periòdicament amb els batlles dels municipis per fer-los arribar les seves propostes, de manera que puguin incorporar-se als plens municipals. Aquests darrers anys moltes de les propostes dels Consells han fet fortuna i s’han fet realitat: campanyes contra l’incivisme, construcció i manteniment d’aparcaments de bicicletes, millor senyalització als passos zebra o l’espectacular bosc dels infants de Sant Joan Despí, a la desembocadura del riu Llobregat.

Però els joves consellers volen anar més enllà, i asseguren que, amb temps, podrien canviar les coses, i molt. I avisen: ‘Encara que siguem petits, som una part de la població i, a més, d’aquí a uns quants anys, nosaltres serem els adults.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any