Guia de tots els serveis mínims de la vaga general

  • Repassem sector per sector, i territori per territori, els serveis mínims decretats

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.03.2012 - 08:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els serveis mínims de la vaga general del 29 de març ja s’han decretat tots, tant a Catalunya i al País Valencià com a les Illes, si bé els acords entre el govern i els sindicats són diferents a cada regió. Al Principat, l’acord s’ha fet entre la Generalitat de Catalunya i els sindicats CC OO i UGT; al País Valencià, s’han acordat alguns serveis mínims entre el Consell i els sindicats CC OO, UGT i la Intersindical, però hi ha discrepàncies a sanitat, a ensenyament i als mitjans de comunicació. A les Illes, hi ha un profund desacord entre el govern i els sindicats, que consideren abusius els serveis mínims i han presentat un recurs contenciós administratiu.

Catalunya

La Generalitat de Catalunya i els sindicats van acordar ahir els serveis mínims de la vaga general del 29 de març al transport públic, a l’escola, a sanitat, a justícia, a les autopistes. Fet i fet, són semblants als de la vaga general del 29 de setembre del 2010.

Transport públic: trens de la rodalia de Renfe, Ferrocarrils de la Generalitat, autobusos i metro de Barcelona funcionaran al 33% del servei habitual a les hores punta (de les 6.30 a les 9.30, i de les 17.00 a les 21.00); fora d’aquestes hores no funcionaran.

Ensenyament: als centres escolars i instituts hi ha d’haver un docent per cada sis classes.

Hospitals: els serveis d’urgències i les unitats especials (quimioteràpia i hemodiàlisi…) funcionaran amb normalitat; es respectarà la programació de les operacions inajornables.

Justícia: es faran els judicis previstos i els jutjats de guàrdia treballaran amb normalitat.

A la resta de serveis la Generalitat exigeix ‘el personal mínim imprescindible’, de manera que el funcionament sigui similar al d’un dia festiu.

País Valencià

Sanitat: funcionaran un 50% dels serveis habituals a les unitats de farmàcia hospitalària, sales d’operacions programades, a unitats d’hospitalització domiciliària, atenció a domicili, centres de transfusions i hospital de dia; no podran fer vaga serveis com diàlisi, radioteràpia, trasplantaments, UCI i unitats de reanimació, i SAMU-CICU. A més, a les sales d’hospitalització, a les d’operació d’urgències, a serveis centrals urgents, a portes d’urgència, informàtica, cuina, manteniment i centraleta de telèfons hi haurà els serveis propis del diumenges.

Ensenyament: a tots els centres hi haurà el director del centre que farà funcions directives, no lectives; als centres d’educació infantil, pre-escolar, ensenyament primari i secundària obligatòria hi haurà d’haver, a més a més, un professor per etapa educativa.

Centres assistencials de vint-i-quatre hores: prestaran els serveis propis d’un diumenge, igual que als serveis d’assistència a domicili.

Mitjans de comunicació públics: hi haurà d’haver servei un mínim del 50% dels treballadors dels serveis informatius.

Illes Balears

Sanitat: els serveis d’urgència funcionaran amb normalitat, tant als pacients externs com als ingressats. Els serveis d’atenció especialitzada seran equivalents als dels dies festius. Unitats especials: de cura intensiva, de vigilància intensiva, de coronària, d’hemodiàlisi, de cremats, i tots els serveis que es puguin considerar d’urgència s’equiparen als serveis mínims assistencials.

Transport públic: hi haurà sis combois d’anada a la línia de tren Palma-Inca-Manacor, i set de tornada; quatre a la de Palma-Inca-la Pobla, d’anada i tornada; dos a la de Palma-Inca, d’anada i tornada; al metro hi haurà divuit viatges entre la UIB i Palma i viceversa.

Autobús interurbà: les línies 1, 2, 3 funcionaran al 100%; les línies 4 i 10 fan tres viatges d’anada i tornada; les línies amb més de deu viatges en dia feiner funcionaran al 30%.

Transport no regular: funcionarà el 60% del servei, que vol dir 160 vehicles.

Transport escolar per a accedir als centres públics infantils i de primària sense transport públic alternatiu: funcionarà al 60%.

Serveis socials dels centres Estel, el Fusteret, el Mussol, les Ufanes, Llevant i institucions diverses: hauran de garantir els mínims, segons les necessitats.

Serveis generals: les dependències restaran obertes, llevat de les que per raons fonamentals es tancaran; tot i així els registres entren dins els serveis mínims, i a cada un ha d’haver-hi un funcionari, pel cap baix.

IB3 Televisió: farà un informatiu a migdia i un altre al vespre.

IB3 Ràdio: emetrà els butlletins horaris, el programa ‘Al Dia’ i els informatius de migdia, nit i ‘Redacció Nit’.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any