Mas: ‘Hem pujat a les barques i hem posat rumb a Ítaca’

  • El secretari general de Convergència ha afirmat que el seu objectiu és la màxima llibertat per Catalunya en l'informe de gestió al congrés del partit

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.03.2012 - 12:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat i secretari general de Convergència, Artur Mas, ha presentat el seu informe de gestió al congrés de CDC, que s’ha aprovat amb el 99,94% dels vots. I ha aprofitat per fer un repàs de la trajectòria del partit els últims dotze anys posant èmfasi a la capacitat de regeneració del partit en temps difícils i sense poder. Mas ha dit: ‘En la travessia del desert érem soldats derrotats però al servei d’una pàtria invencible que es diu Catalunya. Durant aquells anys amb la sorra als peus anavem solidificant la nostra manera de ser i de fer’.

Mas ha afirmat que ‘un dels grans actius de CDC és la capacitat de refundar-se permanentment, també en les situacions de més dificultat’. El discurs emotiu de Mas ha continuat: ‘Lluitarem contra l’adversitat, però al final somriurem a la vida perquè ens haurà donat més del que ens haurà pres’. A continuació ha reivindicat que ‘en aquests darrers anys hem aixecat Convergència i ara amb aquests mateixos valors i actituts també aixecarem Catalunya’.

‘Hem pujat a les barques i hem posat rumb a Ítaca, però el nostre estol l’ha de conformar tot el poble de Catalunya. Volem que en aquest viatge a Ítaca hi sigui la gran majoria del poble català’, ha afirmat Mas. I ha remarcat que ‘un partit nacionalista cerca sempre la màxima llibertat pel seu país. No sé si veurem els Estats Units d’Europa, però si els veiem Catalunya serà com Massachusetts. I si els Estats Units d’Europa no es poden materialitzar, nosaltres tenim dret igualment a tenir aquelles estructures que ens permetin garantir la nostra llibertat, la nostra cultura i els nostres drets.’

‘CDC serà la tropa de xoc d’una gran confrontació’

L’ex-president Jordi Pujol va ser l’encarregat de fer el discurs d’obertura ahir del congrés de CDC i es va mostrar encara més alleugerit d’esdevenir president fundador, un càrrec honorífic. Pujol va afirmar que ‘ens estem jugant el futur dels nostres fills i dels néts’. Va demanar que CDC ‘ha d’estar sempre més al servei de quelcom més important que nosaltres: Catalunya i la seva gent’. També va afirmar que ‘des de la sentència del TC contra l’estatut, ens hem quedat sense constitució’, una afirmació que va rebre un fort aplaudiment dels delegats.

Pujol també va dir que ‘passem per dificultats molt grans en l’àmbit de la indentitat. Ens ataquen la llengua, la cultura, les institucions i l’autogovern’. Considera que els altres partits viuen amb desconcert les dificultats del moment, però va tenir un gest especial amb ERC: ‘Hi ha un partit que sí que està sabent sortir del seu procés de reconstrucció. Se’n surten amb coherència i han après que en política no es pot ser lleuger’.

Pujol va continuar amb una reflexió sobre el poder i la política: ‘Hem de fer política, fer entendre que sense política un país s’ensorra. De país n’hi ha, però necessita política. I el poder és necessari però ha d’estar al servei del país.’ Per tot seguit afirmar que ‘d’aquest congrés n’ha de sortir un partit fort amb l’objectiu d’aixecar el país en aquest moment dur’. Va anunciar que ‘la legislatura requerirà de càrrega èpica forta, que tindrem una gran confrontació perquè la Catalunya que ens volen imposar no és viable, que la tropa de xoc serà Convergència, perquè és l’únic partit que pot fer una política sòlida, que pot plantar cara, ser audaç, que té doctrina, que té les estructures ben posades en aquest moment’.

Finalment, va reconèixer que d’ençà que va retirar-se el 2003 se sent ‘rejovenit’: ‘Em sento més jove que mai’. Pujol va demanar als militants del partit que se sentin orgullosos de ser de CDC. Però va advertir: ‘Sentiu-vos orgullosos de la feina feta i incòmodes per la feina pendent per fer’. Els delegats van reconèixer el lideratge històric de Pujol amb un aplaudiment que va durar més de cinc minuts i que el va obligar a tornar a pujar a l’escenari per demanar que s’acabés.

Després del discurs d’obertura i els primers debats de les ponències, els delegats de CDC escoltaran avui l’informe de gestió de l’actual secretari general i president de la Generalitat, Artur Mas, i votaran les candidatures a la direcció del partit, amb Oriol Pujol a la secretaria general.

El 71% de delegats vol la independència

El 71% dels delegats del congrés de CDC aposta per un estat propi o per la independència, segons una enquesta interna, que també revela que el 91% dels 2.000 delegats votaria que sí en un referèndum sobre la independència. El secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, va avançar ahir les dades de l’enquesta, que també apunten que el 65% dels delegats del congrés creu que no s’aconseguirà el pacte fiscal.

Oriol Pujol ho va explicar en una compareixença prèvia amb començament del 16è congrés de Convergència Democràtica de Catalunya, en què va dir que la transició nacional per la qual apostava el partit era una procés ‘irreversible’: ‘No és un posicionament tàctic sinó un compromís que la gent de CDC venim encarant i continuarem encarant amb determinació’.

En el congrés de Reus, Oriol Pujol agafarà el relleu de la secretaria general a Artur Mas i els dos mil delegats que hi prenen part votaran una estratègia política que cerca la plena sobirania de Catalunya. Els ideòlegs del partit, amb Francesc Homs al davant, proposen un full de ruta en què la primera estació és la proposta d’un pacte fiscal. Ara, si fracassa, no hi ha de moment res definit. En parlem en aquest article amb persones rellevants de CDC i del seu entorn: Josep Rull, futur secretari d’organització; l’eurodiputat Ramon Tremosa; el president de la JNC, Gerard Figueras, i el director de la Fundació Catdem, Agustí Colomines. Tots quatre coincideixen a situar a l’horitzó l’estat propi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any