La casa de les lletres

  • La Institució de les Lletres Catalanes ha inaugurat l'exposició 'Un país de lletres' al Palau Moja de Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El gran repte de la Institució de les Lletres Catalanes en els anys a venir és fer possible la Casa de les Lletres i el Museu de la Literatura. Amb aquesta voluntat de futur es tanca l’exposició ‘Un país de lletres’, que s’acaba d’inaugurar al Palau Moja de Barcelona i que té per objectiu celebrar els 75 anys de creació i els 25 anys de represa de la Institució. La mostra dona visibilitat a un organisme encarregat de donar suport, defensar i potenciar els escriptors i la literatura en llengua catalana.

La mostra, de factura modesta, proposa unes estructures que simulen unes cases, una per a cada àmbit de la mostra: l’autor, l’obra i el lector. És en aquests tres àmbits que treballa la Institució. Hi podem trobar projectes com el Què llegeixes?; els itineraris de lectura ‘Al vostre gust’, on els escriptors visiten les escoles; el cercador per internet Qui és qui; el Seminari de traducció de Farrera; la mostra d’espectacles d’arrel literària Litterarum; la campanya ‘L’escriptor  del mes’, que es va fer tan popular entre el 1989 i el 1997…

També es mostra la política d’ajusts que fins ara concedia la Institució. Per exemple, en aquests darrers vint-i-cinc anys ha destinat dos milions d’euros al suport dels autors, amb 345 ajuts dels quals s’han beneficiat 265 autors. Aquesta política d’ajuts a partir d’ara ja no és competència de la Institució sinó que es gestiona a través de la finestreta única. Oriol Izquierdo, director de la Institució, matisa el canvi: ‘El departament ha creat un instrument nou per gestionar les subvencions. Però en el cas dels ajuts de l’àmbit literari, la Institució marca les directrius i els criteris, proposa les persones que evaluaran les sol·licituds, la dotació i els criteris. És més un canvi formal que un canvi de fons. Ara, és cert que en útima instància qui resol és un altre organisme.’

75 anys, final d’etapa i inici d’una de nova

‘País de Lletres’ recorda que el 1937, en plena guerra, el govern de la Generalitat republicana va fundar la Institució de les Lletres Catalanes. Al 1939 es va dissoldre i no es va recuperar fins el 1987, coincidint amb la recuperació de les institucions democràtiques. Aquest 75 aniversari (i 25 aniversari de la recuperació) marca el final d’una etapa i l’inici d’una de nova, sobretot pequè coincideix amb la recent modificació de la llei de creació de la Institució. 

En aquest sentit, Izquierdo explica que l’exposició és molt oportuna perquè explica quin és el seu present i quin és l’horitzó de futur que té. ‘La modificació de la llei de creació de la ILC, que es va aprovar al desembre, permet posar al dia aquest organisme.’ Actualment ja s’han elaborat els estatuts, que han entrat en la fase d’aprovació, que si no rep cap entrebanc, es podran aprovar cap al setembre o l’octubre d’enguany.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any