Els xoriguers tornen a Arenys de Mar

  • L'any 1998 es va fer un projecte de reintroducció de l'espècie però no va prosperar

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.03.2012 - 19:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ornitòleg Enric Badosa ha esperat el temps oportú per assegurar-ho però, amb la publicació d’un apunt al seu bloc d’arenyautes, confirma que Arenys de Mar torna a haver-hi xoriguers (falco tinnunculus). L’estiu de 2010 es va detectar per primer cop una parella d’aquest espècie de falcó que fa unes dècades havia arribat a desaparèixer a la nostra comarca. Fa uns dies la parella de xoriguers ha tornat a arribar i segons les observacions ja ha es prepara per niuar.

El titular de l’apunt de l’Enric Badosa és prou explicit: “Ja els tenim aquí, ara han tornat, sense ajut de ningú. Els xoriguers”. Amb aquesta afirmació fa menció al projecte que ell mateix va portar a terme l’any 1998 per impulsar la reintroducció del xoriguer a l’entorn urbà d’Arenys de Mar. Aleshores, es van fer dos alliberament de diversos exemplars però cap d’ells va establir-se al municipi o a la rodalia. Un dels objectius era la possibilitat poguessin niuar al mateix campanar de Santa Maria però, segons afirma, l’Enric Badosa, les obres que es van fer en aquella època a l’edifici no van fer-lo un lloc atractiu per les aus.

El projecte de reintroducció del xoriguer comú (falco tinnunculus) a Arenys de Mar va començar el més de juny de 1998. En dues ocasions es van alliberar nou exemplars. Tots ells van tenir diferents sorts segons relata l’informe-balanç el·laborat pels dos biòlegs que van fer el seguiment del procés i que va publicar Arenys.Org i, des d’aleshores, és consultable a Internet.

La presència dels xoriguers a Arenys de Mar no és nova i en altres èpoques va ser prou important i present com per arribar a ser incoporat, a la toponímia local, l’indret de les Xorigueres, que correspon a l’actual rodalia de l’Institut Els Tres Turons.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any