La majoria favorable a la independència es consolida, segons el CEO

  • El 44,6% hi votaria a favor, el 24,7% en contra, i el 24,2% s'abstindria · CiU tornaria a guanyar les eleccions, segons el CEO

VilaWeb
Redacció
03.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La majoria de catalans votaria a favor de la independència si ara es fes un referèndum. Així ho apunta l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat. El 44,6% d’enquestats diu que hi votaria a favor; és un percentatge vuit dècimes per sota del 45,4% de l’octubre, però continua mantenint el sí per sobre del 40% des del juny del 2011 (42,9%), quan en el CEO es va fer per primera vegada la pregunta sobre el referèndum. Són xifres que pràcticament doblen els qui votarien en contra (24,7%).

Entre els arguments esgrimits per votar-hi a favor, hi ha la ‘capacitat i el desig d’autogestió econòmica’, el fet de considerar que Catalunya milloraria (21,4%), un sentiment d’incomprensió (13,8%), el poder guanyar capacitat de decisió (13,7%), per un sentiment identitari (12,8%).

El CEO indica que el 30,8% dels enquestats creu que Catalunya hauria de ser un estat dins d’una Espanya federal. Un 29% considera que hauria de ser un estat independent; i un 27,8%, una comunitat autònoma d’Espanya.

Més de la meitat dels enquestats es mostra ‘totalment a favor’ que l’administració catalana recapti i decideixi la distribució de tots els impostos. Un 51,2% al qual s’hi afegeix el 25,3% que s’hi mostra ‘més aviat a favor’.

CiU tornaria a guanyar les eleccions

Segons el CEO, si avui hi hagués eleccions al Parlament de Catalunya, CiU les tornaria a guanyar, i mantindria els 62 escons actuals amb la possibilitat de guanyar-ne un més. CiU ampliaria així distància amb el PSC, que continuaria caient, entre 2 i 3 escons, mantenint-se com a segona força.  El baròmetre també apunta a un creixement d’ERC, que seria la força que més augmentaria, passant dels 10 diputats actuals a 14-15.

‘Aquest desgast inicial no és prou fort com perquè li costi alguns escons’, ha explicat el director de l’ens demoscòpic, Jordi Argelaguet, que ha destacat que el descens en intenció directa de vot a CiU –en un 30,4% respecte del 34,5 de fa un any– no es tradueix en una reculada en la seva representació parlamentària.

L’ens demoscòpic, que incorpora per primer cop la projecció en escons de la intenció directa de vot, també preveu que Solidaritat Catalana quedaria fora del Parlament, mentre que el PP i ICV mantindrien els seus escons o bé en guanyarien un.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any