Notícies

Dijous  23.02.2012  06:00

L'Espai Mallorca continuarà sota el nom d'Espai Illes

Les treballadores relaten en un comunicat la crisi de l'entitat, des de fa uns quants mesos, que l'ha portada al caire de la desaparició

Men?ame
 

Ahir al vespre responsables de l'Espai Mallorca van difondre un comunicat (íntegre) a través de Facebook. Hi fan saber que el mes entrant reprendrà la programació cultural estable del centre, ara sota el nom d'Espai Illes. El comunicat exposa els esdeveniments del conflicte recent de l'Espai Mallorca, fundat el 1998 pel Consell de Mallorca en col·laboració amb el Gremi d’Editors de Balears, gestor del centre, i és molt crític amb el Gremi d'Editors de les Balears, gestor de l'espai: li retreu de pagar tard les nòmines, d'haver-se apropiat una part dels 140.000 euros pagats pel Consell de Mallorca i d’haver cessat la directora, Amada Vich, amb falses acusacions.

Heus ací una bona part del comunicat:


De cara al 2012, ni el Consell de Mallorca ni el Govern Balear s’havien compromès econòmicament a res. El Gremi i el Consell havien tingut diverses reunions, i el Consell sempre havia expressat la seva voluntat de continuar donant suport a l’Espai, però no s’acabava de concretar en què consistiria. Aquí cal dir que la directora de l’Espai mai ha estat convocada a cap d’aquestes reunions, ni se li ha fet cap consulta al respecte.

També cal dir que ja fa anys que es parla de la creació d’un consorci en el qual hi participin també els consells respectius de Menorca, Eivissa i Formentera, a més del Govern Balear i l’Institut d’Estudis Balearics, de manera que l’Espai Mallorca passi a dir-se Espai Illes, de fets i de nom. Fins i tot, durant la legislatura anterior, el Conseller de Cultura del Consell de Mallorca, Joan Font, havia aconseguit l’acord de totes les parts i ja s’havia redactat un esborrany del document per crear el Consorci, però en el darrer moment el Conseller de Cultura del Govern Balear es va fer enrere.

Els darrers 3 anys hem acumulat una mitjana de retard de 29 dies en les nòmines, per no parlar dels pagaments als proveïdors. A final del 2011, ens devien 5 nòmines i vam posar una Demanda de Conciliació per impagament, per tal que el Gremi busqués una solució, i per demanar que es prenguessin decisions.

La junta directiva actual del Gremi d’Editors de Balears, presidida per Miquel Ferrer, amb Joan Josep Vidal com a vicepresident, ha estat prenent decisions com ara no imprimir ni enviar la programació en paper, prescindir de la dissenyadora, interferir en les decisions de les programadores i, davant la nostra Demanda de Conciliació, ordenar la suspensió immediata de les compres de qualsevol tipus de material (incloent-hi novetats editorials en dipòsit) i anul·lar tots els actes programats (tot i que no costaven res, perquè ja feia temps que s’havien aplicat mesures restrictives).

El mateix dia que vam anar a l’acte de conciliació previ per la reclamació feta, el 17 de gener, el Conseller de Cultura del Consell de Mallorca, Joan Rotger, va anunciar a la televisió que l'endemà mateix es pagaria tot el que es devia a l'Espai Mallorca del pressupost del 2011 (140.000€) i l'endemà mateix es va fer l’ingrés. En un primer moment, el president del Gremi d’Editors de Balears ens va dir que l’endemà mateix ens pagarien les 5 nòmines pendents. El dia següent ens va dir que hi havia hagut un error i que el Gremi es reuniria per decidir què fer.

La qüestió és que el pagament es va fer en dues partides i el Gremi va interpretar que 100.000€ eren per al Gremi d’Editors de Balears en concepte de llibres d'interès cultural del 2010, amb la qual cosa, el Consell encara devia els 86.000€ pendents de pagament a l’Espai Mallorca/Illa de Llibres. Quan es van demanar explicacions, el Conseller va declarar als mitjans de comunicació que els 140.000€ eren exclusivament per a l’Espai Mallorca, però que és el Gremi qui decideix com administrar-los millor. També a la premsa va sortir la notícia que La Caixa havia retingut 60.000€ d’una pòlissa que tenia el Gremi. Posteriorment, Miquel Ferrer també va declarar a la premsa que el Gremi s’havia quedat 40.000€ per emergències. La justificació de les xifres és complexa i, per altra banda, el personal de l’Espai mai ha tingut coneixement de les qüestions econòmiques, ha estat sempre el Gremi qui ha gestionat el pressupost i la comptabilitat de l’Espai Mallorca / Illa de Llibres. Sigui com sigui, de les 5 nòmines, se’n van pagar 3 i 2 van quedar pendents, que ara ja en són 3 i a finals de febrer seran 4.

Davant el rebombori a la premsa i la manca d’acords, el 6 de febrer, el Gremi d’Editors de Balears va anunciar la seva renúncia a la gestió de l’Espai Mallorca / Illa de Llibres i el tancament dels centres a finals de mes si no s’arribava a un acord amb el Consell i el Govern abans del dilluns, 13 de febrer.

Paral·lelament, un grup d’usuaris, músics, poetes, artistes, etc. de l’Espai Mallorca, van crear la plataforma Crits i Renou per l’Espai Mallorca (http://www.facebook.com/profile.php?id=100003542102340), van redactar un manifest (http://www.bonart.cat/actual/el-dia-11-manifest-de-crits-i-renou-a-favor-de-lespai-mallorca/) i el dissabte, 11 de febrer, van ocupar l’Espai en una jornada reivindicativa, que va durar tot el dia, amb una programació de gloses, poesia, vídeo-art, música tradicional, dansa, jazz, titelles, circ, humor, teatre, música antiga, pintura, escultura, fotografia, etc. i un debat sobre el present i el futur de l’Espai Mallorca. Més de 2.000 persones van visitar l’Espai al llarg del dia per donar-li suport i reclamar la seva continuïtat. Al final del debat es va redactar un segon manifest que va ser ratificat unànimement per tots els presents en el que, resumint, es demanava:

Al Gremi: la dimissió del president i de la resta de la junta directiva del Gremi, la presentació i justificació pública dels comptes en relació a la seva gestió de l'Espai Mallorca en els darrers exercicis i la devolució dels fons destinats a l’Espai el 18 de gener.

A les institucions públiques (Consells i Govern): que garanteixin la continuïtat de l’Espai, i que en el nou Espai Illes, tinguin veu també, el Consells de Menorca, Eivissa i Formentera, el personal de l’Espai i els col•lectius d’usuaris.

El dimarts 14 de febrer, es van reunir finalment representants del Gremi d’Editors de Balears, el Consell de Mallorca, el Govern de les Illes Balears i l’Institut d’Estudis Baleàrics per decidir el futur de l’Espai Mallorca. I van acordar el següent:

- Mantenir obert l’Espai, que passarà a dir-se Espai Illes.

- Per al 2012, el Consell de Mallorca aportarà 150.000€. (40% menys que el 2011, és a dir, 100.000€ menys).

- Per al 2012, el Govern Balear aporta el mateix que el 2010, 30.000€ (el 2011 no va fer cap aportació), més una partida per a activitats, (esperem que l’equivalent a anys anteriors a través del cicle de música, dansa, teatre i cinema, i alguna exposició).
- El Consell de Mallorca es compromet a pagar els 86.000€ pendents del 2011.

- Es desestima la idea de crear un consorci que inclogui la resta de consells insulars, el Govern Balear i la Generalitat de Catalunya.

- El Gremi d’Editors de Balears continuarà gestionant l’Espai.

- El Gremi ha de presentar al Consell de Mallorca un pla de viabilitat de l’Espai.

El mateix 14 de febrer, el Gremi ens va anunciar la voluntat de tots els convocats de garantir la continuïtat de l’Espai, i ens va comunicar que podíem reprendre la programació d’activitats (sempre que fossin de cost zero) i reprendre les compres de material. També ens van avançar que el nou pla de viabilitat comportaria segurament retallades de personal.

El dimecres 15 de febrer, ens van comunicar que el Gremi havia decidit cessar (no acomiadar) l’Amanda Vich i Fluxà com a directora de l’Espai i que la Junta Directiva se’n faria càrrec.

El Gremi diu que s’ha cessat la directora del centre, Amanda Vich, perquè ha fet declaracions acusant el Gremi de malversació de fons públic. Aquesta acusació no és certa, mai s’han dit aquestes paraules.

Men?ame