La violència policíaca sotraga la societat valenciana

  • El ministre d'Interior, disposat a explicar l'actuació policíaca al congrés · Els agents van atacar ahir a cops de porra, amb bales de goma i gasos lacrimògens els estudiants · Hi ha vint-i-sis detinguts més i molts ferits

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Redacció

21.02.2012 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La societat valenciana va viure ahir un nou capítol de violència policíaca a la capital del territori. La repressió d’una protesta d’estudiants d’institut en favor de l’ensenyament públic va causar un gran impacte: per la duresa, amb pilotes de goma i gasos lacrimògens; per la durada i pel caràcter indiscriminat. Hi hagué molts ferits i una vintena llarga de detinguts, entre els quals uns quants menors. Per avui hi ha previstes més protestes i una nova concentració davant l’IES Lluís Vives.

El ministre d’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, s’hi ha referit avui i ha afirmat que està disposat a comparèixer al congrés per donar-ne explicacions, si ho demanen els partits. En declaracions a Catalunya Ràdiom el ministre ha dit que entre els manifestants hi havia ‘grups violents’.

La policia espanyola, amb un desplegament de més de vint-i-cinc furgonetes, va tornar a atacar de valent els estudiants que es manifestaren a València. I, aquesta vegada, a més de cops de porra, també feren servir bales de goma i gasos lacrimògens.

Uns dos-cents nois i noies s’havien concentrat davant l’IES Lluís Vives i havien tallat el carrer de Xàtiva. Des d’aquell moment l’escomesa de la policia no va parar. Hi hagué vint-i-sis detinguts i, entre els ferits, gent gran i vianants que no tenien res a veure amb la protesta. Es té constància, per exemple, de dos nois de divuit anys i de dues dones de cinquanta-set i quaranta-quatre, que van haver de ser atesos pels serveis sanitaris.

El testimoni d’una xiqueta de disset anys, estudiant de l’IES Lluís Vives, és prou colpidor: va provar de fugir, debades, de l’escomesa de la policia, i va observar la brutalitat amb què actuaven els agents.

La situació caòtica al centre de València va durar tota la vesprada: els agents perseguien petits grups de joves, atacant a cops de porra, ferint alguns nois, però també els pares que volien socórrer els fills i la gent gran. Atacaven qualsevol vianant. De moment hi ha una vintena llarga de detinguts a comissaria, que hauran de fer declaració. Aquests detinguts se sumen als disset de la setmana passada, i la xifra total s’eleva a quaranta-dos.

Tancada a la Universitat de València

Des de primera hora de la vesprada, a més, la policia esperava a la porta de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, on van acabar aplegant-s’hi mig miler d’estudiants, que s’hi van tancar, amb el permís del deganat i en solidaritat amb els estudiants represaliats.

Els estudiants han acordat en assemblea que no abandonaran la protesta fins que la delegada del govern espanyol al País Valencià, Paula Sánchez de León, no deixi el càrrec. Amb l’objectiu de debatre la manera de visibilitzar les seves reivindicacions deixant de banda la violència, també han acordat un full de ruta amb un seguit d’actes que començaran avui a les 14.45 a l’estació de metro de la Facultat d’Història, on han convocat la gent a anar-hi amb un llibre en la mà. També ha redactat un comunicat en què exigeixen ‘que les agressions d’aquests últims dies tinguin responsabilidtats polítiques i policíaques’, començant per la dimissió de Sánchez de León.

Solidaritat des de Barcelona

Un centenar d’estudiants es van manifestar ahir mateix al centre de Barcelona en solidaritat amb la protesta estudiantil de València i per protestar per l’actuació policíaca. En un comunicat, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans considera ‘lamentable la negació del diàleg per part de la Generalitat Valenciana i l’ús de la violència contra les classes populars’ en les càrregues de la policia durant la protesta.

Fabra justifica l’actuació per evitar un ‘efecte crida’

El president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha parlat en una entrevista radiofònica dels fets d’aquests dies a València i ha dit que cal posar fi a les ‘protestes violentes’ que ‘no respecten el dret de manifestació’ per a no generar ‘un efecte crida’.

Fabra defensa el dret de ‘la protesta i la possibilitat de crítica’, però ‘no la violència’: ‘Ja fa tres dies que no es respecta el dret de la manifestació pacífica i tranquil·la, sinó per a reivindicar unes altres coses, i cal posar fi a aquest posicionament per a evitar un efecte crida que no podem consentir.’

També ha argumentat que ‘els problemes ara són uns altres’: ‘Cal centrar-nos a resoldre problemes econòmics i adoptar mesures necessàries per a tirar endavant.’ I ha afegit: ‘Els ciutadans han mostrat el suport majoritari al govern popular perquè adopti reformes (…). En cinquanta dies, el PP ha adoptat més mesures que no el PSOE en vuit anys, i això a alguns no els agrada.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem