Notícies

Divendres  17.02.2012  13:11

El govern valencià no qüestiona l'actuació de la policia contra els estudiants

Els estudiants tornen a eixir al carrer a València contra les últimes agressions de la policia i es van aplegant aquest migdia novament davant l'IES Lluís Vives

Men?ame
 

'Estic convençut que la delegada del govern [espanyol, Paula Sánchez de León], haurà fet tot el que pensava que havia de fer, amb el corresponent assessorament', ha dit avui el vice-president de la Generalitat, José Císcar, quan li han demanat per la violència de la policia espanyola contra les protestes d'estudiants dels últims dies. Císcar ha declarat que no veia cap irregularitat en l'actuació de la policia. Avui els estudiants han tornat a eixir al carrer.

Grups d'estudiants d'instituts de València i de la Universitat de València tornen a protestar contra les agressions de la policia en les manifestacions dels dos últims dies del IES Lluís Vives, on avui torna a haver una concentració. Demanen que dimiteixi la delegada del govern espanyol a València, Paula Sánchez de León, i que deixin anar la desena de detinguts en les últimes concentracions.

Ahir fou una vesprada de molta tensió al centre de València, amb una multitudinària manifestació d'estudiants de secundària i de batxillerat i de molts ciutadans contra la violència de la policia en les protestes del IES Lluís Vives. Hi va haver topades amb la policia, que va fer onze detencions. I en una escomesa davant la comissaria central, on hi havia una concentració, va haver-hi una desena de ferits, entre els quals la diputada Mònica Oltra, que explica l'agressió de què fou objecte.

Tant Oltra, com representants dels altres partits de l'oposició han demanat explicacions a la delegada del govern espanyol, la mà dreta de Francisco Camps, Paula Sánchez de León, que encara no ha comparegut.

Molta policia

A les protestes per la situació que pateixen els centres educatius públics pels impagaments i la manca de finançament del govern valencià, es van afegir les queixes per les últimes actuacions de la policia, tant dimecres a la vesprada com ahir al migdia, quan hi va haver càrregues de la policia contra estudiants.

La manifestació del migdia s'ha traslladat a la vesprada a la seu de la delegació del govern espanyol, al carrer Colom, que més d'una desena de furgons de la policia havien blindat, amb un gran desplegament policíac.

En aquell moment, els manifestants es desplaçaven entre els vehicles aturats pel tall de trànsit amb la intenció d'arribar davant la delegació del govern espanyol, i duien pancartes on es podia llegir 'Per una educació pública, laica i de qualitat', 'L'educació no és despesa, és inversió'. Arran de l'avançament de la protesta, els agents van fer pujar els manifestats davant la vorera per fer fluid el trànsit, i en aquell moment s'han produït moments de tensió entre els policies i els estudiants amb empentes i crits.

Davant de la comissaria central de la policia s'hi va concentrar un nombrós grup de manifestants que demanava l'alliberament dels detinguts. En aquell moment hi ha hagut una càrrega, que ha fet una desena de ferits i en la qual Mònica Oltra ha estat agredida.

Sis detinguts al migdia

A migdia, la policia ja havia tornat a escometre contra estudiants, pares, mares i professorat, que es concentraven davant de l'Estació del Nord de València contra les retallades i també per protestar per la càrrega de dimecres a la vesprada i la detenció d'un estudiant. Hi va haver sis detinguts més, entre els quals un menor, i moments de molta tensió enmig d'un fort desplegament policíac, amb nombrosos agents antiavalots.

El diputat de Compromís al congrés espanyol, Joan Baldoví, va registrar una bateria de preguntes adreçades al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, perquè aclareixi els motius de la càrrega policíaca d'ahir. També el diputat d'EUPV, Ricardo Sixto, demanarà explicacions sobre la càrrega.

Men?ame